Passion for Forum
Καλώς ήρθατε. Πλέον δεν ειναι απαραίτητη η εγγραφή σας στο φόρουμ για να συμμετάσχετε στις συζητησεις! Παρ'όλα αυτά θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε ως μέλος της κοινότητας μας. Αν πάλι έχετε ηδη εγγραφεί, μπορείτε να κάνετε log in!
Passion for Forum
Καλώς ήρθατε. Πλέον δεν ειναι απαραίτητη η εγγραφή σας στο φόρουμ για να συμμετάσχετε στις συζητησεις! Παρ'όλα αυτά θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε ως μέλος της κοινότητας μας. Αν πάλι έχετε ηδη εγγραφεί, μπορείτε να κάνετε log in!
Passion for Forum
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Passion for Forum

Ένα forum για όλους! Το forum δημιουργήθηκε στις 02/08/2011
 
ΦόρουμΠόρταλLatest imagesΕγγραφήΠαίξτε τώρα δωρεάνΣύνδεση
Αριθμός επισκέψεων (από 31/08/2011)
Πρόσφατα Θέματα
Πρόγραμμα τηλεόρασης
ΓΑΤΑ: ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ -2 NsCAy
Πλοήγηση
 Πόρταλ
 Ευρετήριο
 Κατάλογος Μελών
 Προφίλ
 Συχνές Ερωτήσεις
 Αναζήτηση

Μοιραστείτε | 
 

 ΓΑΤΑ: ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ -2

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
thanos
Trial Moderators
Trial Moderators
thanos

Αριθμός μηνυμάτων : 189
Reputation : 4
Ημερομηνία εγγραφής : 03/08/2011
Ηλικία : 31
Τόπος : Ελλάδα

ΓΑΤΑ: ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ -2 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΓΑΤΑ: ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ -2   ΓΑΤΑ: ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ -2 EmptyΠεμ 29 Σεπ - 5:14


ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ
Εάν θέλετε να ζευγαρώσετε μια γάτα καθαρόαιμη με έναν επίσης καθαρόαιμο αρσενικό, θα πρέπει να κανονίσετε την επαφή όταν η γάτα σας είναι στην περίοδο σύλληψης και «καλεί» αρσενικούς. Το ζευγάρωμα πρέπει να το επιβλέπετε όταν χρειάζεται. Η θηλυκιά μένει για ζευγάρωμα τουλάχιστον τρεις ημέρες. Πρέπει επίσης να έχει κάνει όλα της τα εμβόλια, μπορεί ακόμη να χρειαστεί να της κάνετε μία εξέταση αίματος, για να εξακριβώσετε αν πάσχει από AIDS των γάτων. Η θηλύκια κατά το ζευγάρωμα ελευθερώνει ωάρια από τη μήτρα. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για το πότε είναι έτοιμη να ζευγαρώσει. Αρχίζει με τη φάση του κύκλου που ονομάζεται «προ-οίστρος», κατά τον οποίο η διάθεση της γίνεται εμφανής από το κύλισμα στο πάτωμα, θα αρχίσει ακόμη να «καλεί» και να ουρλιάζει για να προκαλέσει τους γύρω γάτους. Επίσης, ενδέχεται να λερώσει στο σπίτι, και η οσμή από τα ούρα της, που περιέχουν φερορμόνες, θα «ενημερώσουν» τους αρσενι¬κούς της περιοχής ότι είναι διαθέσιμη.
Οι επαναλαμβανόμενες επαφές μπορούν να εγγυηθούν την επιτυχία του ζευγαρώματος. Εάν δε θέλετε γατάκια από δύο αρσενικούς, κρατήστε τη γάτα σας μέσα για δέκα ημέρες μετά το ζευγάρωμα με τον επιθυμητό πατέρα.



ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Η εγκυμοσύνη κρατά εννέα εβδομάδες, αλλά δε γίνεται εμφανής παρά στο τελευταίο στάδιο. Όσο διαρκεί, το φαγητό της γάτας πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας. Είναι επίσης πιθανόν ο κτηνίατρος σας να συστήσει τη χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής. Η γάτα θα πρέπει να υποβληθεί σε κτηνιατρικό έλεγχο τέσσερις εβδομάδες μετά το ζευγάρωμα και μία εβδομάδα πριν τη γέννα.

Η ΓΕΝΝΑ
Η γάτα σας θα ψάξει να βρει ένα ήσυχο μέρος για να γεννήσει. Φτιάξτε ένα βολικό κρεβάτι ενθαρρύνετε τη να μάθει να το χρησιμοποιεί από πριν, ώστε να μη γεννήσει κάπου έξω από σπίτι, όπου θα είναι δύσκολο να παρακολουθείτε κι εκείνη και τα μικρά της.
Συνήθως οι γάτες γεννούν χωρίς βοήθεια, πρέπει όμως να είστε εκεί μήπως παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα που χρειάζεται την επέμβαση κτηνίατρου. Αφού γεννήσει, μην την ενοχλείτε, γιατί μπορεί να μετακινήσει τα γατάκια της μεταφέροντας τα ένα ένα από το σβέρκο αλλού, σε κάποιο πιο ήσυχο σημείο. Τα γατάκια έχουν κλειστά μάτια και δεν τα ανοίγουν παρά λίγες ημέρες μετά τη γέννα.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ
Από την πρώτη ημέρα πρέπει να κρατάτε για ελάχιστα λεπτά κάθε γατάκι, για να μάθει την ανθρώπινη επαφή. Μετά τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες που απογαλακτίζουν, θα αρχίσουν να τρώνε μόνα τους στερεά τροφή και να φροντίζουν την ατομική τους καθαριότητα.
Τα γατάκια ωριμάζουν σεξουαλικά στην ηλικία των πέντε έξι μηνών, αλλά δε συνιστάται το ζευγάρωμα τους έως τους δώδεκα μήνες. Εάν θέλετε η γάτα σας να ζευγαρώσει και έχετε αποφασίσει να μην τη στειρώσετε, μπορείτε ν περιορίσετε την εμφάνιση των περιόδων ζευγαρώματος, η συχνότητα των οποίων είναι κάθε τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, με ειδικές ενέσεις τις οποίες θα κάνει ο κτηνίατρος σας.

ΜΕΓΑΛΩΜΑ ΟΡΦΑΝΩΝ ΓΑΤΙΩΝ
Ενδέχεται να χρειαστεί να μεγαλώσετε εσείς εγκαταλελειμμένα ή ορφανά γατάκια. Το μεγάλω¬μα τους είναι δύσκολη υπόθεση, όχι μόνο εξαιτίας του χρόνου που απαιτείται για τα συχνά γεύματα, αλλά και διότι τα πολύ μικρά γατάκια είναι ευαίσθητα στις ασθένειες. Αν είναι δυνατόν, βρείτε μια γάτα που θηλάζει λίγα γατάκια. Ίσως ο κτηνίατρος σας να ξέρει κάποιον εκτροφέα ή ιδιώτη που έχει γάτα που θηλάζει και σας φέρει σε επαφή. Αν πάντως πρέπει να τα αναθρέψετε μόνοι σας, ακολουθήστε τις οδηγίες:

Υγιεινή
Όταν μεγαλώνετε ένα ορφανό γατάκι, είναι πολύ σημαντικό να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής και να απολυμαίνετε όλα τα σκεύη που χρησιμοποιείτε. Το γάλα της μητέρας περιέχει πολύτιμα αντισώματα για τις πρώτες εβδομάδες ζωής και χωρίς αυτό μπορεί πολύ εύκολα το γατάκι να πεθάνει από κάποια μόλυνση.

Απαραίτητα σκεύη
Τα σκεύη που χρειάζεστε είναι απλά. Ένα σταγονόμετρο (από το φαρμακείο) για να ταΐζετε το γατάκι, μία σύριγγα στην οποία η βελόνα θα έχει αντικατασταθεί από ένα λεπτό σωλήνα, καθώς κι ένα ειδικό μπιμπερό για γατάκια από κατάστημα με είδη για ζώα.

Ποσότητα τροφής
Την πρώτη εβδομάδα να την ταΐζετε κάθε δύο ώρες, δίνοντας κάθε φορά ένα κουτάλι της σούπας (5 ml). Αυξήστε σταδιακά την ποσότητα κάθε γεύματος και μειώστε τα γεύματα σιγά σιγά έως ότου φτάσετε τα τέσσερα την ημέρα.

Συνταγή σύνθεσης γάλακτος
Σε περίπτωση ανάγκης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παιδικό γάλα (για βρέφη), σε διπλάσια όμως πυκνότητα από το κανονικό, ή το ακόλουθο μείγμα:
• 200 ml (1 φλιτζάνι) φρέσκο γάλα
(ιδανικό είναι το ειδικό γάλα
για γάτες).
• 50 ml (μισό κουτάλι του γλυκού) κρέμα γάλακτος.
• 1/4 κρόκο αυγού.
• 1 σταγόνα μουρουνέλαιο.
• 1,25 ml (1 /4 κουταλιού του γλυκού) αποστειρωμένο μεδούλι (στα ειδικά καταστήματα).

Ανακατέψτε το μείγμα έως ότου γίνει ομοιογενές και δώστε το όταν βρίσκεται σε θερμοκρασία σώματος. Κανονικά θα έπρεπε να παρασκευάζετε φρέσκο μείγμα για κάθε γεύμα. Μπορείτε όμως και να το διατηρείτε στο ψυγείο για λίγες ώρες, αρκεί, πριν το δώσετε στο γατάκι, να το ξαναζεστάνετε στη θερμοκρασία του σώματος.




Απογαλακτισμός υιοθετημένου γατιού
Αν το υιοθετημένο ορφανό γατάκι επιζήσει τις πρώτες πέντε εβδομάδες, θα πρέπει να το ενθαρρύνετε να απογαλακτίσει και να το στρέψετε στη στερεά τροφή, όπως θα έκανε και η μητέρα του στην ηλικία αυτή.

Διατροφή για απογαλακτισμό
Στο στάδιο αυτό μπορείτε να ετοιμάσετε γεύματα επιλέγοντας ανάμεσα στα ακόλουθα:
• Στερεά τροφή ειδική για γατάκια.
• Ειδικό μείγμα σε σκόνη (από τα αντίστοιχα καταστήματα).
• Γάλα ανακατεμένο με ωμό κρόκο αυγού.
• Μπισκότα για σκυλάκια μουσκεμένα σε γάλα.


Φροντίδα υγείας
Απλός ιατρικός έλεγχος
Το καλύτερο είναι να αρχίσετε τους εβδομαδιαίους ελέγχους όταν η γάτα είναι ακόμη μικρή, έτσι ώστε να αποκτήσει την εμπειρία και να συνηθίσει. Αν κάποια στιγμή ανησυχήσετε για την υγεία της, ζητήστε τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας. Ο τακτικός σας έλεγχος πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

Στόμα
Ανασηκώστε προσεκτικά τα χείλη και εξετάστε τα ούλα και τα δόντια. Τα πίσω ειδικά δόντια δεν πρέπει να έχουν συσσωρευμένη πέτρα και τα ούλα πρέπει να έχουν ένα υγιές ροζ χρώμα.

Μάτια
Ελέγξτε τα βλέφαρα για ίχνη δακρύων. Εάν τα βλέφαρα είναι κόκκινα, πλύντε τα με ειδικό υγρό σαπούνι, που 8α προμηθευτείτε από τον κτηνία¬τρο σας, κι αν δεν υποχωρήσει σε 48 ώρες, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Αυτιά
Καθαρίστε απαλά το εξωτερικό μέρος του αυτιού με μπατονέτα βουτηγμένη σε ελαιόλαδο (αν το κερί που θα βγει είναι πολύ ή έχει άσχημη οσμή, πηγαίνετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο για εξετάσεις). Ποτέ μη βάζετε την μπατονέτα μέσα στον ακουστικό πόρο.

Νύχια
Προσέξτε να μη σχίζονται ή παραμεγαλώνουν. Αν έχουν μεγαλώσει υπερβολικά, μπορεί να χρειαστεί να τα κόψετε (συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας αν έχετε αμφιβολίες).

Δέρμα
Ψάξτε το δέρμα για φαλακρά σημεία άμεση αντιμετώπιση των δερματικών π, των βοηθά να επέλθει γρήγορη και πάλι ενώ η καθυστέρηση μπορεί να κάνει τη χρόνια.




ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
Είναι εύκολο να καταλάβουμε πότε μια άρρωστη, θα πέφτει σε λήθαργο, κι αν πιάσουμε, θα είναι ζεστή. Μπορεί ακόμα δείχνει σημάδια πόνου, ιδιαίτερα όταν την κρατάμε ή την πιέζουμε, και να έχει δύσκολη και γρήγορη αναπνοή όταν είναι ξαπλωμένη. Ακόμη και μια υγιής γάτα μπορεί να αρνηθεί να φάει αν έχει μόλις αλλάξει σπίτι ή αν την έχει φοβίσει κάτι πολύ, αν όμως αρνείται να φάει για αρκετές μέρες, πηγαίνετε την στον κτηνίατρο.
Μία περίεργη συνήθεια που έχουν οι γάτες όταν αρρωσταίνουν, πονούν ή έχουν πληγωθεί είναι να κρύβονται σε σκοτεινά μέρη ή θάμνους. Η συμπεριφορά αυτή ανάγεται στην εποχή που ζούσαν ελεύθερες στην άγρια φύση: όταν ένιωθαν ευάλωτες και ανίκανες να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, κρύβονταν από τα τσακάλια και τ’ άλλα αρπακτικά που τις απειλούσαν.

Μερικές από τις ασθένειες που πλήττουν τις γάτες είναι οι εξής:

Ασθένειες του ουροποιητικού
Είναι πρόβλημα συνηθισμένο στις γάτες. Αν η γάτα σας αρχίσει να διψάει πολύ, δυσκολεύεται να ουρήσει ή τα ούρα της είναι αποχρωματισμένα συμβουλευτείτε επειγόντως κτηνίατρο.

Εμετοί
Οι γάτες κάνουν συχνά εμετό, ειδικά αφοί φάνε χόρτο. Εξεμούν έτσι τις μπάλες από τρίχες καταπίνουν όταν καθαρίζονται γλείφοντας τρίχωμα τους. Ωστόσο, οι επίμονοι εμετοί χρειάζονται διερεύνηση, γιατί μπορεί να προκληθούν από την κατάποση κόκαλου ή να συνδέονται με την ύπαρξη όγκου (ειδικά σε ηλικιωμένες γάτες).

Αποστήματα
Δημιουργούνται συνήθως από τραυματισμούς σε καβγάδες με άλλες γάτες. Τα αποστήματα μεγαλώνουν γρήγορα, ιδιαίτερα στο κεφάλι (πρώιμο σημάδι αποστήματος στο κεφάλι είναι η ευαισθησία που θα δείξει στην επαφή-χάδι). Εξετάσετε το σημείο προσεκτικά, μπορεί ακόμα και να βρείτε την πληγή που έκανε το δόντι του αντιπάλου. Οι αρσενικοί γάτοι που δεν έχουν ευνουχιστεί είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στους καβγάδες αυτούς, κυρίως προς το ξημέρωμα ή το σούρουπο. Καλό λοιπόν θα ήταν να μην αφήνετε το γάτο σας έξω τις ώρες αυτές.

Δερματικά προβλήματα
Μια συνηθισμένη περίπτωση δερματικής αλλεργίας στη γάτα προκαλείται από τα δαγκώματα των ψύλλων. Η αλλεργική αντίδραση οφείλεται στο σάλιο που αφήνει ο ψύλλος στην πληγή όταν δαγκώνει. Επομένως, ακόμη και ένα δάγκωμα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, γι’ αυτό απαλλάξτε τη γάτα σας τελείως από τους ψύλλους. Η αλλεργία χρειάζεται άμεση θεραπεία από τον κτηνίατρο.
Εάν η αλλεργία της γάτας σας είναι βαριάς μορφής, ο κτηνίατρος θα σας δώσει μια συνεχή θεραπεία και θα σας συμβουλεύσει για τις προφυλάξεις που θα πρέπει να πάρετε, θα πρέπει επίσης να ψεκάσετε, να σκουπίσετε και να απολυμάνετε και το σπίτι σας με το ανάλογο προϊόν, γιατί οι ψύλλοι συχνάζουν περισσότερο στα γύρω από τη γάτα αντικείμενα παρά επάνω σ' αυτήν. Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι ψύλλοι είναι επικίνδυνοι είναι η μετάδοση της ταινίας. Οι γάτες επίσης συχνά πάσχουν από λειχήνες, ένα είδος λοιμώδους μυκητίασης που μεταδίδεται στον άνθρωπο και εκδηλώνεται με κόκκινες κηλίδες στο δέρμα. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει εξετάσεις και να βρει τη μόλυνση, θεραπεύεται, αλλά μην ξεχνάτε να βάζετε γάντια μίας χρήσεως όταν πιάνετε τη γάτα σας. Επίσης, κρατήστε την μέσα στο σπίτι μέχρι την πλήρη ανάρρωση της (θα σας πει ο γιατρός σας πότε).

Μάτια
Τα μάτια της γάτας κινδυνεύουν από τους καβγάδες και τα κλαδιά. Μάτια που τρέχουν μπορεί να υποδηλώνουν κάποια λοίμωξη, όπως η γρίπη των γάτων. Το «τρίτο Βλέφαρο», που σκεπάζει ένα μέρος του ματιού, μπορεί επίσης να είναι δείγμα ασθένειας.

Αυτιά
Προβλήματα δηλώνουν το υπερβολικό κερί, ο πόνος κατά την αφή και η δυσάρεστη οσμή. Μην επιχειρήσετε να θεραπεύσετε τα προβλήματα αυτά μόνοι σας. Πηγαίνετε τη γάτα στον κτηνίατρο.

Σκουλήκια
Συνήθως τα γατάκια μολύνονται από το παράσιτο ταινία θηλάζοντας τη μητέρα τους και καταπίνοντας τα αυγά με το θηλασμό. Χρειάζο¬νται αποπαρασίτωση σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μαζί με τα πρώτα εμβόλια (στις 12 εβδομάδες) γίνεται κι αυτό για τα παράσιτα. Κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται αυτό το εμβόλιο εξαρτάται από το προϊόν που χρησιμο¬ποιήθηκε και θα σας το πει ο κτηνίατρος σας.
Η ταινία είναι παράσιτο συνηθισμένο στις γάτες που κυνηγούν, γιατί τα ποντίκια που πιάνουν είναι γεμάτα προνύμφες. Εάν η γάτα φάει το θήραμα της, καταπίνει και το παράσιτο, το οποίο αναπτύσσεται πλέον στο έντερα της. Ακόμη κι οι ψύλλοι, επειδή έχουν αυγά παρασίτων στο σώμα τους, μπορούν να μεταδώσουν την ταινία. Καθαρίζοντας το τρίχωμα τους, τους καταπίνουν. Τα παράσιτα δε θα πρέπει να σας ανησυχούν, όμως καλό είναι να αποπαρασιτώνετε τη γάτα σας κάθε έξι μήνες, ή όσο τακτικά σας συμβουλεύει ο κτηνίατρος.πηγή: http://www.gatospito.com
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 

ΓΑΤΑ: ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ -2

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή 

 Παρόμοια θέματα

-
» ΓΑΤΑ: ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ-1
» ΓΑΤΑ Ο ... DOCTOR
» Πως να φροντίζετε τη γάτα σας
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Passion for Forum :: Πανίδα :: Γάτες-