Αυτή η ομάδα δεν έχει σχέση με... κινέζικα προϊόντα. Είναι πέρα για πέρα αυθεντική! Και παγκόσμια πρωταθλήτρια! Η εθνική γυναικών κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σε μια επιτυχία άνευ προηγουμένου στον ελληνικό αθλητισμό.
Η εθνική γυναικών επικράτησε 9-8 της οικοδέσποινας Κίνας στον τελικό της Σαγκάης. Επόμενος στόχος για την ομάδα του Γιώργου Μορφέση είναι το προ-ολυμπιακό τουρνουά, η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και ακόμα μια επιτυχία.
Παγκόσμιες πρωταθλήτριες είναι η Αντιγόνη Ρουμπέση, η Κική Λιόση, η Γιούλη Λαρά, η Άντι Μελιδώνη, η Σταυρούλα Αντωνάκου, η Άλκηστη Αβραμίδου, η Φιλιώ Μανωλιουδάκη, η Αγγελική Γερόλυμου, η Αλεξάνδρα Ασημάκη, η Χριστίνα Τσουκαλά, η Έλενα Κούβδου, η Ηλέκτρα Ψούνη, η Ελένη Γούλα.
Οι τέσσερις πρώτες είχαν ανέβει και στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και μαζί με τις υπόλοιπες (με εξαίρεση τη Γουλά, στη θέση της οποίας βρισκόταν η μεγάλη απούσα Μαρία Τσουρή) είχαν κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ. Είχε μεσολαβήσει η πρώτη θέση στο World League του Κίρισι.
Ποτέ ξανά η ελληνική αποστολή δεν είχε τέτοια παρουσία σε μια μεγάλη διοργάνωση. Δύο χρυσά (στο πόλο και στα 10χλμ. ανοιχτής θαλάσσης με τον Σπύρο Γιαννιώτη) και ένα χάλκινο (από τη Μαριάννα Λυμπερτά στα 10χλμ. ανοιχτής θαλάσσης) είναι ο ελληνικός απολογισμός. Ξεπέρασε με το παραπάνω τις εμφανίσεις στο παγκόσμιο του Μόντρεαλ.
Στο αγωνιστικό κομμάτι οι Ελληνίδες δεν... φοβήθηκαν την έδρα (και ό,τι αυτό συνεπάγεται). Πήραν τον έλεγχο του αγώνα και έφτασαν να προηγούνται με διαφορά τριών γκολ (5-2) στις αρχές της τρίτης περιόδου.
Οι Κινέζες που έκαναν μεγάλες εμφανίσεις σε αυτή τη διοργάνωση, δεν το έβαλαν κάτω και μείωσαν στα τρία γκολ (7-5) με τη Γουάνγκ 3:05 πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου. Το γκολ της αποφασιστικής και σήμερα, Αλεξάνδρας Ασημάκη στον παίκτη παραπάνω επανέφερε τη διαφορά στο... μαξιλαράκι των τριών τερμάτων.
Στο τέταρτο οκτάλεπτο οι Κινέζες τα έδωσαν όλα. Το απίστευτο γκολ της Κικής Λιόση τους χάλασε τα όνειρα κι ας απέμεναν επτά λεπτά για το μεγάλο φινάλε. Δύο τέρματα από τη Σονγκ και τη Σουν (1:38 πριν το τέλος) πρόσθεσαν άγχος στην ελληνική ομάδα.
Οι διαιτητές έδωσαν αποβολή στη Λιόση στα 46 δευτερόλεπτα. Οι Κινέζες έκαναν λάθος, χάνοντας την ευκαιρία να ισοφαρίσουν. Η Ρουμπέση έκλεψε τη μπάλα κι ενώ απέμεναν 20 δευτερόλεπτα για το τέλος. Όλα τελείωσαν εκεί! Η Κίνα θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2013 στη Βαρκελώνη για να πάρει εκδίκηση.
Η αποστολή της παγκόσμιας πρωταθλήτριας αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα την Κυριακή (31/7) το μεσημέρι. Το χάλκινο μετάλλιο κέρδισε η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρωσία που νίκησε 8-7 την Ιταλία.
Δύο Ελληνίδες στην κορυφαία 7άδα
Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι ανέδειξαν πολυτιμότερη παίκτρια του τουρνουά την Κινέζα Χουανχουάν Μα που ήταν "φάντασμα" στον τελικό. Η τερματοφύλακας Έλενα Κούβδου και η Αντιγόνη Ρουμπέση συμπεριλήφθηκαν στην καλύτερη επτάδα της διοργάνωσης μαζί με την Κινέζα Σουν Γιατίνγκ, τη Ρωσίδα Εκατερίνα Προκόφιεβα, την Ιταλίδα Ρομπέρτα Μπιανκόνι και την Ισπανίδα πρώτη σκόρερ (με 25 γκολ) Μπλάνκα Χιλ.
Τα οκτάλεπτα: 2-2, 0-2, 4-4, 2-1.
Τα γκολ των δύο ομάδων σημείωσαν οι:
ΚΙΝΑ (Τζανε): Λιου 2, Γουάνγκ 2, Τενγκ, Χε, Σονγκ, Σουν.
ΕΛΛΑΔΑ (Μορφέσης): Ασημάκη 3, Ρουμπέση 3, Μελιδώνη, Λιόση, Μανωλιουδάκη.
Έπαιξαν επίσης οι Κούβδου, Τσουκαλά, Ψούνη, Αβραμίδου, Γερόλυμου, Αντωνάκου, Λαρά.
Η τελική κατάταξη:
1.Ελλάδα
2.Κίνα
3.Ρωσία
4.Ιταλία
5.Αυστραλία
6.ΗΠΑ
7.Ολλανδία
8.Καναδάς
9.Ουγγαρία
10.Κούβα
11.Ισπανία
12.Νέα Ζηλανδία
13.Καζαχστάν
14.Βραζιλία
15.Νότια Αφρική
16.Ουζμπεκιστάν
Η χρυσή βίβλος
1986 Αυστραλία
1991 Ολλανδία
1994 Ουγγαρία
1998 Ιταλία
2001 Ιταλία
2003 ΗΠΑ
2005 Ουγγαρία
2007 ΗΠΑ
2009 ΗΠΑ
2011 Ελλάδα
πηγή:
http://www.sport24.gr