Passion for Forum
Καλώς ήρθατε. Πλέον δεν ειναι απαραίτητη η εγγραφή σας στο φόρουμ για να συμμετάσχετε στις συζητησεις! Παρ'όλα αυτά θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε ως μέλος της κοινότητας μας. Αν πάλι έχετε ηδη εγγραφεί, μπορείτε να κάνετε log in!
Passion for Forum
Καλώς ήρθατε. Πλέον δεν ειναι απαραίτητη η εγγραφή σας στο φόρουμ για να συμμετάσχετε στις συζητησεις! Παρ'όλα αυτά θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε ως μέλος της κοινότητας μας. Αν πάλι έχετε ηδη εγγραφεί, μπορείτε να κάνετε log in!
Passion for Forum
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Passion for Forum

Ένα forum για όλους! Το forum δημιουργήθηκε στις 02/08/2011
 
ΦόρουμΠόρταλLatest imagesΕγγραφήΠαίξτε τώρα δωρεάνΣύνδεση
Αριθμός επισκέψεων (από 31/08/2011)
Πρόσφατα Θέματα
Πρόγραμμα τηλεόρασης
Νόμπελ Φυσικής στην επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος NsCAy
Πλοήγηση
 Πόρταλ
 Ευρετήριο
 Κατάλογος Μελών
 Προφίλ
 Συχνές Ερωτήσεις
 Αναζήτηση

Μοιραστείτε | 
 

 Νόμπελ Φυσικής στην επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
PANOL
Power Members
Power Members


Αριθμός μηνυμάτων : 21
Reputation : 1
Ημερομηνία εγγραφής : 04/08/2011

Νόμπελ Φυσικής στην επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Νόμπελ Φυσικής στην επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος   Νόμπελ Φυσικής στην επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος EmptyΤετ 12 Οκτ - 22:05


Τρεις επιστήμονες μοιράζονται το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2011 για την ανακάλυψη της επιταχυνόμενης διαστολής του Σύμπαντος, μέσω παρατηρήσεων αστέρων που εκρήγνυνται, ανακοίνωσε η επιτροπή του βραβείου.



Το μισό του χρηματικού επάθλου των 10 εκατομμυρίων κορονών Σουηδίας (1,1 εκατ. ευρώ) λαμβάνει ο 52χρονος Αμερικανός Σολ Περλμούτερ και το άλλο μισό ο 44χρονος Αμερικανοαυστραλός Μπράιαν Σμιτ και ο 42χρονος Αμερικανός Ανταμ Ρις.

«Μελέτησαν αρκετές δεκάδες αστέρες που εκρήγνυνται, οι οποίοι αποκαλούνται σουπερνόβα, και ανακάλυψαν πως το Σύμπαν διαστέλλεται με διαρκώς επιταχυνόμενο ρυθμό», ανακοίνωσε η Επιτροπή Νόμπελ Φυσικής της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών. «Η ανακάλυψη αιφνιδίασε ακόμη και τους ίδιους τους βραβευθέντες», προσθέτει η επιτροπή στη δήλωσή της.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]


Συναγωνισμός
Το 1998, η κοσμολογία τραντάχτηκε συθέμελα όταν δύο ερευνητικές ομάδες παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους. Στην πρώτη επικεφαλής ήταν ο Σολ Περλμούτερ και στην άλλη ο Μπράιαν Σμιτ στην οποία συμμετείχε και ο Ανταμ Ρις. Οι ερευνητικές ομάδες συναγωνίστηκαν για να χαρτογραφήσουν το Σύμπαν με τον εντοπισμό των πιο απόμακρων σουπερνόβα.

Ο όρος σουπερνόβα αφορά διάφορους τύπους εκρήξεων που συμβαίνουν στο τέλος της ζωής των αστέρων κατά τις οποίες παράγουν εξαιρετικά φωτεινά αντικείμενα, αποτελούμενα από πλάσμα, (ιονισμένη ύλη) και των οποίων η αρχική φωτεινότητά τους στη συνέχεια αδυνατίζει μέχρι του σημείου της αφάνειας μέσα σε λίγους μήνες.

Τα περιπλοκότερα τηλεσκόπια στο έδαφος και το Διάστημα, καθώς επίσης και οι ισχυρότεροι υπολογιστές και οι νέοι ψηφιακοί αισθητήρες απεικόνισης (CCD, βραβείο Νόμπελ στη φυσική το 2009), έδωσαν τη δυνατότητα να προστεθούν περισσότερα κομμάτια στον κοσμολογικό γρίφο στη δεκαετία του '90. Οι ομάδες χρησιμοποίησαν ένα ιδιαίτερο είδος σουπερνόβα, αποκαλούμενο σουπερνόβα τύπου Ia. Πρόκειται για μια έκρηξη ενός παλαιού συμπαγούς αστεριού που είναι τόσο βαρύ όσο ο Ηλιος αλλά τόσο μικρό όσο η Γη.

Επιβεβαίωση
Eνα και μόνο τέτοιο σουπερνόβα μπορεί να εκπέμψει τόσο πολύ φως όσο ένας ολόκληρος γαλαξίας. Οι δύο ερευνητικές ομάδες εντόπισαν περισσότερα από 50 απόμακρα σουπερνόβα των οποίων το φως ήταν πιο αδύνατο από το αναμενόμενο - σημάδι ότι η διαστολή του Σύμπαντος επιταχύνεται. Οι πιθανές παγίδες ως προς την εγκυρότητα της ανακάλυψης ήταν πολυάριθμες, αλλά οι επιστήμονες την επιβεβαίωσαν από το γεγονός ότι και οι δύο ομάδες είχαν συναγάγει το ίδιο καταπληκτικό συμπέρασμα.

Για σχεδόν έναν αιώνα, ήταν γνωστό ότι το Σύμπαν διαστέλλεται ως συνέπεια της Μεγάλης Εκρηξης, περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Εντούτοις, το εκπληκτικό της ανακάλυψης ήταν ότι αυτή η διαστολή επιταχύνεται. Η επιτάχυνση οδηγείται πιθανά από τη σκοτεινή ενέργεια, αλλά το τι είναι η σκοτεινή ενέργεια παραμένει ένα αίνιγμα, ίσως το μεγαλύτερο στη Φυσική σήμερα. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι η σκοτεινή ενέργεια αποτελεί περίπου τα τρία τέταρτα του Σύμπαντος. Επομένως, τα ευρήματα των βραβευθέντων με το Νόμπελ Φυσικής 2011 βοήθησαν στην αποκάλυψη ενός Σύμπαντος που σε μεγάλο βαθμό είναι άγνωστο στην επιστήμη.



πηγή : [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 

Νόμπελ Φυσικής στην επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Passion for Forum :: Γενικές Συζητήσεις / General Discussions :: Ειδήσεις, Γεγονότα, Ενημέρωση, Έρευνες :: Επιστήμη - Νέα,Θεωρίες,Ανακαλύψεις-