Core i3 σειρά 5xx
Οι υπολογιστές με επεξεργαστή i3 (σειρά 500, η πιο κοινή) είναι από τα πιο βασικά προϊόντα της Intel. Βασίζονται σε μια νέα αρχιτεκτονική και περιέχουν και επεξεργαστή γραφικών στο ίδιο κομμάτι hardware στο οποίο βρίσκεται και ο επεξεργαστής. Πρόκειται για επεξεργαστές με 2 πυρήνες (Dual Core) και ενσωματώνουν και τεχνολογία hyper-threading, μια τεχνολογία την οποία παλιότερα ενσωμάτωναν μονοπύρηνοι επεξεργαστές και βοηθάει πολύ στον καλύτερο διαμοιρασμό των εργασιών του πυρήνα μέσω διαφορετικών καναλιών εργασιών (threads), καθώς και μια άλλη τεχνολογία η οποία ονομάζεται virtualization και προς στιγμή, αν και έχει μεγάλο μέλλον και ίσως προκαλέσει και ανατροπές στον τρόπο που χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές, αφορά μόνο χρήστες επαγγελματικών εφαρμογών ή εφαρμογών γραφείου.
Με απλά λόγια πρόκειται για έναν καλό επεξεργαστή του οποίου η απόδοση είναι λίγο καλύτερη από έναν τετραπύρηνο Core 2 επεξεργαστή όπως ο Q6600.
Core i5 σειρά 6xx
Ο i5 έχει τα χαρακτηριστικά του i3 και επιπλέον υποστηρίζει Turbo Boost κι ένα διαφορετικό σετ εντολών, το AES (θεωρείται πιο γρήγορο για τη μέση σημερινή κοινή χρήση). Έτσι είναι και πάλι πιο γρήγορος από τους Core 2 Quad, αλλά ανταγωνίζεται επίσης επάξια και τους πολύ καλούς AMD Phenom II. Με απλά λόγια είναι λίγο καλύτερος από τον i3, βέβαια και ακριβότερος.
Core i5 σειρά 7xx
Υπάρχει βέβαια και η σειρά 7xx του παραπάνω επεξεργαστή ο οποίος μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι σχεδόν τελείως διαφορετικό από την προηγούμενη σειρά. Κατ' αρχήν χρησιμοποιείται άλλος σχεδιασμός, αλλά και κατασκευή στα 45nm, ενώ οι προηγούμενοι της σειράς 6xx στα 32nm. Μια άλλη μεγάλη διαφορά τους είναι ότι αυτοί οι επεξεργαστές είναι τετραπύρηνοι, ενώ οι προηγούμενοι διπύρηνοι. Υποστηρίζουν όλες τις παραπάνω τεχνολογίες κι έτσι μπορούμε να πούμε ότι μέχρι στιγμής είναι οι ταχύτεροι.
Core i7 600 Series
Ο παραπάνω επεξεργαστής βγαίνει σε 2 εκδόσεις, μια για χαμηλή κατανάλωση (έχει το επίθεμα L σ' αυτές τις εκδόσεις) και μια με στάνταρ κατανάλωση για desktop pcs.
Όσον αφορά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, εδώ τα πράγματα αρχίζουν να μπλέκουν. Υπάρχουν διαφορές με τον i5 όσον αφορά το socket στο οποίο “κάθονται” πάνω στη μητρική κάρτα. Οι μισοί i7 “κάθονται” στην ίδια με τον i5 ενώ οι άλλοι μισοί σε άλλο, δηλαδή σε άλλη μητρική και φυσικά με διαφορετικό chipset. Οι i7 διαφορετικά το Turbo Boost και το Hyperthreading. Αν και το μάρκετινγκ της Intel θέλει να μας πείσει ότι ο i7 είναι καλύτερος από τον i5 (και ακριβότερος), να ξέρετε ότι γενικά αυτό ναι μεν είναι αλήθεια, αλλά δεν ισχύει για όλα τα μοντέλα.
Για να μην σας μπερδέψουμε άλλο με τεχνικά χαρακτηριστικά, να γνωρίζετε ότι όποιον υπολογιστή και να πάρετε, με όποιον επεξεργαστή και να έχει, αν οι ανάγκες σας δεν είναι εξειδικευμένες, θα σας κάνει.
Μην κάθεστε και σπαζοκεφαλιάζεστε για το τι είναι καλύτερο γιατί ακόμα και τις παραπάνω διαφορές, μόνο εξειδικευμένα μηχανήματα μπορούν να τις μετρήσουν, αυτά βέβαια όσον αφορά την κοινή μέση χρήση.
Με λίγα λόγια, δείτε το χρώμα, το σχήμα, το design και την τσέπη σας και πάρτε αυτόν που σας αρέσει. Κατά 99,99% θα κάνετε τη δουλειά σας απροβλημάτιστα για όσο καιρό τον χρησιμοποιήσετε.
Τώρα όμως, επόμενη φορά που κάποιος πωλητής θα πάει να σας κάνει τον έξυπνο, έ κάτι θα ξέρετε κι εσείς!
πηγή:pc-news.gr