Το κάταγμα είναι η λύση στη συνέχεια του οστού, ανεξάρτητα αν αυτή είναι μικρή ή μεγάλη. Το κάταγμα και το σπάσιμο είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.
ΑΙΑΦΟΡΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ:
1. Απλό κάταγμα, όταν δεν υπάρχει λύση στο δέρμα που βρίσκεται πάνω από το οστό.
2. Σύνθετο κάταγμα, όταν υπάρχει ρήξη ή ανοιχτό τραύμα στο δέρμα που έρχεται σε επαφή με το σπασμένο οστό.
3. Συντριπτικό κάταγμα, όταν το οστό είναι σπασμένο σε δύο ή περισσότερα μέρη. Τα συντριπτικά κατάγματα μπορεί να είναι απλά ή σύνθετα ανάλογα με το αν υπάρχει λύση ή όχι στο δέρμα το οποίο βρίσκεται πάνω από το κάταγμα.
Τα συμπτώματα ενός σπασμένου οστού είναι πόνος διόγκωση και αφύσικη κίνηση στην περιοχή του κατάγματος.
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Αν το κάταγμα είναι σε:
Κλείδωση. Κάντε νάρθηκα για να στηρίξετε το βάρος του μπράτσου με το χέρι περίπου 10 εκατοστά από τον αγκώνα, Μετά, ακινητοποιήστε το μπράτσο δένοντας επίδεσμο πάνω από τον νάρθηκα και γύρω στο σώμα.
Λυγτσιιένο + Ίσιο αγκώνα. Ακινητοποιήστε το χέρι στη θέση που το βρήκατε με νάρθηκα. Χρησιμοποιήστε σανίδες, περιοδικά κλπ. Για να το κρατήσετε άκαμπτο και ύφασμα για επένδυση του νάρθηκα.
Αα^τυλο. Μην προσπαθείτε να ισιώσετε το δάχτυλο, Ακινητοποιήστε το στη θέση του με νάρθηκα από γλωσσοπίεστρο ή κάτι παρόμοιο. Δέστε το νάρθηκα στο δάχτυλο με ύφασμα ή ταινία.
Μπράτσο + Καρπό + Χέρι. Ακινητοποιήστε με νάρθηκα με επένδυση. Χρησιμοποιήστε σανίδες, περιοδικά κλπ. Μην δένετε πολύ σφιχτά. Φτιάξτε επίδεσμο για να στηρίξετε το βάρος του μπράτσου. Φροντίστε τα δάχτυλα να βρίσκονται πάνω από το επίπεδο του αγκώνα. Για ένα σπασμένο μπράτσο ακινητοποιήστε τον ώμο και τον αγκώνα δένοντας τον ώμο και τον αγκώνα δένοντας το μπράτσο στον ώμο.
Λεκάνη + Γοφό. Ελέγξτε αν υπάρχει κάταγμα ψηλαφίζοντας απαλά το κόκαλο στη λεκάνη και το γοφό. Προσέξτε που πονάει ο άρρωστος όταν τον αγγίζετε. Για να ακινητοποιήσετε τον άρρωστο τοποθετήστε ένα παχύ στρώμα ανάμεσα στους μηρούς και μετά δέστε τον σε μια σανίδα, πόρτα κλπ. Με επιδέσμους, ζώνες ή κάτι παρόμοιο.
Γόνατο. Ακινητοποιήστε το στη θέση που το βρήκατε με νάρθηκα με επένδυση. Χρησιμοποιήστε σανίδες, περιοδικά κλπ. Για ακινησία και ύφασμα για επένδυση. Για ίσιο γόνατο επεκτείνετε τον νάρθηκα από τον γλουτό μέχρι τη φτέρνα.
Πόδι + Αστράγαλο. Αν κάποιο κόκαλο προεξέχει ελέγξτε την αιμορραγία και σκεπαστέ με μεγάλο καθαρό επίδεσμο ή πανί- Μην καθαρίζετε το τραύμα. Ακινητοποιήστε με νάρθηκα με επένδυση. Αν δεν μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε νάρθηκα, τοποθετήστε στρώμα ανάμεσα στα πόδια και δέστε τα μαζί.
Πόδι + Αάττυλο Ποδιού. Προσπαθήστε να κόψετε το παπούτσι ή να το βγάλετε. Ακινητοποιήστε με νάρθηκα με επένδυση από κουβέρτα, μαξιλάρι κλπ. Δέστε γερά αλλά όχι πολύ σφιχτά.
Ωμοπλάτη + Κλείδα. Τοποθετήστε ένα τριγωνικό επίδεσμο ή λωρίδα από πουκάμισο στο στήθος του τραυματία, με τη γωνία κάτω από τον αγκώνα της τραυματισμένης πλευράς, την άλλη κάτω από τον γερό ώμο και την τρίτη κάτω κοντά στα γόνατα. Βάλτε τον πήχη της τραυματισμένης πλευράς επάνω στο στήθος λυγισμένο σε ορθή γωνία, με την παλάμη 10 εκ. περίπου ψηλότερα από τον αγκώνα. Δέστε μαζί τις δύο άνω γωνίες. Ο κόμπος θα πρέπει να είναι στο πλάι για να αποφύγετε την οδυνηρή πίεση στο λαιμό. Λιπλώστε την τρίτη γωνία γύρω από τον αγκώνα.
Βραχίονα. Βάλτε ένα μαξιλαράκι πάχους 3 εκ. περίπου στη μασχάλη του τραυματία. Έπειτα ακουμπήστε τον βραχίονα του στο πλάι του στήθους, με τον πήχη του χεριού σε ορθή γωνία εγκάρσια στο στήθος. Τοποθετήστε ένα πηχάκι κατά μήκος της εξωτερικής πλευράς του βραχίονα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περιοδικό, εφημερίδα ή σανιδάκι τυλιγμένο σε μικρή πετσέτα. Δέστε αυτό το στήριγμα πάνω και κάτω από το υποτιθέμενο σπάσιμο. Υποστηρίξτε τον πήχη του χεριού με στενό κρεμαστάρι (πχ. γραβάτα) περασμένο στο λαιμό και τον καρπό του χεριού. Ο κόμπος δεν πρέπει να πιέζει τον λαιμό τον καρπό του χεριού- Χρησιμοποιήστε πλατύ επίδεσμο, πετσέτα κλπ. Για να δέσετε τον βραχίονα στο στήθος. Αυτός ο επίδεσμος περνά πάνω από το πηχάκι και το κρεμαστάρι και κάτω από το άλλο χέρι. Ελέγχετε κατά διαστήματα το σφυγμό για να δείτε μήπως έχουν μουδιάσει τα δάχτυλα. Χαλαρώστε τους επιδέσμους αν χρειάζεται. Ο τραυματίας πιθανόν να αισθάνεται πιο άνετα καθιστός κατά την μεταφορά του στον γιατρό.
Κνήυη. Ισιώστε με απαλές κινήσεις το γόνατο του τραυματισμένου ποδιού αν είναι λυγισμένο. Αν έχετε στη διάθεση σας δύο σανίδες, ίσια κλαδιά ή άλλα αντικείμενα κατάλληλα για νάρθηκες, χρησιμοποιήστε τα. Και οι δυο σανίδες πρέπει να είναι τόσο μακριές ώστε να πιάνουν πιο πάνω από το γόνατο έως πιο κάτω από τη φτέρνα. Τυλίξτε με πανί και τους δύο νάρθηκες και τοποθετήστε τους κατά μήκος της εσωτερικής και εξωτερικής πλευράς του τραυματισμένου ποδιού. Δέστε τους νάρθηκες στο πόδι σε 3 - 4 σημεία. Μην κάνετε δέσιμο πάνω στο τραύμα. Οι κόμποι δεν θα πρέπει να πιέζουν το πόδι. Ελέγχετε κατά διαστήματα τον σφυγμό στον αστράγαλο και τα δάχτυλα του ποδιού μήπως έχουν μουδιάσει. Χαλαρώστε τα δεσίματα αν χρειαστεί.
πηγή:http://1gym-el-kordel.thess.sch.gr