Ο σκίουρος δεν είναι ένα συνηθισμένο κατοικίδιο, αλλά ένα πολύ ελκυστικό ζώο που η δημοτικότητά του όλο και μεγαλώνει. Φαίνεται ότι όσο πιο πολλοί άνθρωποι το βλέπουν, τόσο πιο πολλοί θέλουν να το αποκτήσουν.
Ο Σκίουρος είναι ένα μικρό τρωκτικό που σκάβει, ένας τύπος σκίουρου εδάφους, γεμάτο περιέργεια, πολύ δραστήριο, εξαιρετικό στο σκαρφάλωμα και καλλιτέχνης στις αποδράσεις.
Ο σκίουρος είναι τρωκτικό και όπως όλα τα τρωκτικά έχει δύο ζευγάρια κοπτήρες σαν σμίλες που μεγαλώνουν σε όλη του τη ζωή. Η εξωτερική τους επιφάνεια είναι καλυμμένη με σκληρό, κιτρινωπό σμάλτο και καθώς το ζώο τρίβει τα δόντια του μεταξύ τους, τα διατηρεί πολύ κοφτερά. Οι σκίουροι δεν έχουν κυνόδοντες και το κενό διάστημα μεταξύ των κοφτερών κοπτήρων και των προγομφίων, που λέγεται «διόστεμα», επιτρέπει στο ζώο να κλείνει τις σιαγόνες πίσω από τους κοπτήρες. Αυτό σημαίνει ότι τα τρωκτικά (όπως σκίουροι και χάμστερ) μπορούν να ροκανίζουν ενώ καταπίνουν μόνο επιλεγμένα κομμάτια τροφής ή να μην καταπίνουν αχώνευτα κομμάτια τροφής.
Οι κοπτήρες ενός τρωκτικού πρέπει να εργάζονται πολύ δυνατά για να τρίβονται γρήγορα επειδή μεγαλώνουν συνεχώς. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε τα δόντια γίνονται πολύ μεγάλα και το ζώο δεν θα μπορεί πλέον να φάει. Γιαυτό καλό είναι μέσα στο κλουβί του σκίουρου εκτός από τη τροφή για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω, να υπάρχει μια ειδική πέτρα για να ακονίζει το ζωάκι τα δόντια του, την οποία μπορούμε να προμηθευτούμε από τα ειδικά καταστήματα «PET SHOP».
Προέλευση
Στη φύση ο Σιβηρικός σκίουρος κατέχει πολύ μεγάλο χώρο, που εκτείνεται από τη Βόρεια Ευρωπαϊκή Ρωσία, δια της Σιβηρίας στη Κίνα, την Κορέα μέχρι τις Κουρίλες Νήσους και τελικά στη Χοϊκάντο της Λαπωνίας. Σε αυτή τη τεράστια έκταση πιστεύεται ότι υπάρχουν περίπου εννιά διαφορετικές ράτσες και υποείδη σκίουρου. Στην έκταση αυτή επικρατούν πολλά κλίματα, παγωμένοι Σιβηρικοί χειμώνες, Ηπειρωτικό κλίμα των υψιπέδων της Ασίας, υποτροπικά δάση της Κορέας, πράγμα που καθιστά ικανό τον σκίουρο να μπορεί να επιβιώσει εύκολα στο κλίμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τα πιο συνηθισμένα είδη που διατηρούνται στην αιχμαλωσία είναι από την Κορέα, αν και υπάρχουν μερικοί που πιστεύουν ότι το Κανέλα είναι υποείδος της νήσου Χοκάϊντο. Υπάρχουν επίσης λίγες αποικίες αγρίων Σιβηρικών σκίουρων στη Γερμανία, στην Αυστρία, τη Γαλλία και αλλού, που όλοι προέρχονται από κατοικίδια που το έσκασαν. Πρέπει να τονίσουμε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι παράνομο να αφήνεται ένα κατοικίδιο να φεύγει και να ζει σε άγρια κατάσταση στη φύση. Επίσης ότι η εισαγωγή ενός είδους ζώου σε μια χώρα μπορεί να εκτοπίσει ένα ιθαγενές είδος και να προκαλέσει και άλλες ζημιές.
Ένα σπίτι για το Σκίουρο
Εξωτερικά Κλουβιά: Τα εξωτερικά κλουβιά πρέπει να είναι όσο πιο μεγάλα γίνεται. Μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να είναι μικρότερο από τετράγωνο πλευράς 1,8 μέτρων, αλλά υπάρχουν σκίουροι που ζουν και αναπαράγονται πολύ καλά κάθε χρόνο σε εξωτερικό κλουβί πλευράς μόλις 0,90 μέτρων. Φυσικά σε ένα μεγάλο κλουβί θα μπορείτε να διατηρείτε μια αποικία μάλλον, και όχι ένα μόνο ζευγάρι. Στα μεγάλα εξωτερικά κλουβιά, θα πρέπει να υπάρχει το λιγότερο ένα κουτί – φωλιά, για κάθε σκίουρο. Επίσης σκεύη για τροφή και νερό όπως και υλικό καθαρισμού.
Δεν υπάρχουν σταθεροί κανόνες για το πότε πρέπει να καθαρίζεται το κλουβί του ζώου σας. Αυτό εξαρτάται συνήθως από το που βρίσκεται το κλουβί, το μέγεθός του, τον αριθμό των ενοίκων, και τέλος, όχι λιγότερο σημαντικό, από την ευαισθησία της μύτης του ιδιοκτήτη και της υπόλοιπης οικογένειας. Πρακτικά ένα μικρό εσωτερικό κλουβί μπορεί να χρειάζεται ένα καλό καθάρισμα μια φορά την εβδομάδα, ενώ ένας μεγάλος περίκλειστος χώρος μπορεί να θέλει καθάρισμα μια φορά το μήνα, αν και θα συνιστούσα να καθαρίζετε πιο συχνά τη τουαλέτα. Εσωτερικά κλουβιά για σκίουρους θα βρείτε σε μεγάλη ποικιλία και πλήρως εξοπλισμένα στα ειδικά καταστήματα «PET SHOP».
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα διατήρησης σκίουρου μέσα και έξω από το σπίτι
Μέσα στο σπίτι
Πλεονεκτήματα: Συχνότερη επαφή με τα ζώα σας, δεν έχετε προβλήματα με επιβλαβή είδη, ρεύματα και βροχή, δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη και ο κίνδυνος απόδρασης είναι μικρότερος.
Μειονεκτήματα: Αφύσικο περιβάλλον, περιορισμένος χώρος, θόρυβος, συχνότερη καθαριότητα του κλουβιού.
Έξω από το σπίτι
Πλεονεκτήματα: Φυσικό περιβάλλον, δεν χρειάζεται να καθαρίζετε το χώρο τόσο συχνά, τα ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη, γίνονται πιο ανθεκτικά, δεν έχετε θόρυβο ενώ έχετε περισσότερο διαθέσιμο χώρο.
Μειονεκτήματα: Λιγότερη επαφή με το ζώο σας, λιγότερος έλεγχος των σκίουρων, μεγαλύτερος κίνδυνος απόδρασης, μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής από επιβλαβή.
Τροφή
Οι σκίουροι είναι κυρίως φυτοφάγα ζώα, στη φύση όπως και στην αιχμαλωσία. Οι ζωικές τροφές δεν φαίνεται να αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής τους, αν και θα τις φάνε αν διατίθενται.
Από μελέτες που έχουν γίνει σε άγριους σκίουρους έχει βρεθεί ότι μόνο το 0,3% της διατροφής τους αποτελείται από σπόρους καλλιεργούμενων φυτών αν και σε μέρη που καλλιεργείται κεχρί η αναλογία μπορεί να είναι μεγαλύτερη. Σύμφωνα με αυτές τις μελέτες, η τροφή των άγριων σκίουρων χωρίζεται σε δυο ομάδες. Η πρώτη περιλαμβάνει θαμνώδη δένδρα, όπως φουντουκιές, σφένδαμνους, φιλύρες, αγριοκέρασα, βατόμουρα και αγιοκλήματα.
Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει εποχιακά φυτά όπως φράουλες, μύρτιλλα, βάτους, άγριες τριανταφυλλιές, σπαθόχορτο, οξαλίδες, έμπετρο, ακόνιτο, και ευώνυμα. Αν οι τροφές αυτές σπανίζουν, τότε ο σκίουρος θα φάει καλλιεργούμενες (στάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, καλαμπόκι, λινάρι, κεχρί, ηλιόσποροι, μήλα, αχλάδια, βερίκοκα και κεράσια). Και εδώ πρέπει βεβαίως να πούμε ότι διάφορα μείγματα σπόρων όπως και διατροφικά συμπληρώματα για τα σκιουράκια εκτροφείου θα βρούμε στα ειδικά καταστήματα «PET SHOP». Επειδή το κεφάλαιο της γενετικής, της αναπαραγωγής και της εξημέρωσης των αξιαγάπητων αυτών ζώων είναι πολύ μεγάλα θα ασχοληθούμε με αυτά στο επόμενο τεύχος του περιοδικού μας.
πηγή:http://www.quiko.gr