Passion for Forum
Καλώς ήρθατε. Πλέον δεν ειναι απαραίτητη η εγγραφή σας στο φόρουμ για να συμμετάσχετε στις συζητησεις! Παρ'όλα αυτά θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε ως μέλος της κοινότητας μας. Αν πάλι έχετε ηδη εγγραφεί, μπορείτε να κάνετε log in!
Passion for Forum
Καλώς ήρθατε. Πλέον δεν ειναι απαραίτητη η εγγραφή σας στο φόρουμ για να συμμετάσχετε στις συζητησεις! Παρ'όλα αυτά θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε ως μέλος της κοινότητας μας. Αν πάλι έχετε ηδη εγγραφεί, μπορείτε να κάνετε log in!
Passion for Forum
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Passion for Forum

Ένα forum για όλους! Το forum δημιουργήθηκε στις 02/08/2011
 
ΦόρουμΠόρταλLatest imagesΕγγραφήΠαίξτε τώρα δωρεάνΣύνδεση
Αριθμός επισκέψεων (από 31/08/2011)
Πρόσφατα Θέματα
Πρόγραμμα τηλεόρασης
Η Φροντίδα Των Χρυσόψαρων NsCAy
Πλοήγηση
 Πόρταλ
 Ευρετήριο
 Κατάλογος Μελών
 Προφίλ
 Συχνές Ερωτήσεις
 Αναζήτηση

Μοιραστείτε | 
 

 Η Φροντίδα Των Χρυσόψαρων

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
thanos
Trial Moderators
Trial Moderators
thanos

Αριθμός μηνυμάτων : 189
Reputation : 4
Ημερομηνία εγγραφής : 03/08/2011
Ηλικία : 31
Τόπος : Ελλάδα

Η Φροντίδα Των Χρυσόψαρων Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Η Φροντίδα Των Χρυσόψαρων   Η Φροντίδα Των Χρυσόψαρων EmptyΠεμ 29 Σεπ - 4:13


* Το χρυσόψαρο είναι το πλέον σύνηθες κατοικίδιο στον κόσμο.
* Δεδομένου ότι υπάρχουν πάνω από 100 είδη, τα χρυσόψαρα ποικίλλουν σε χρώματα, από ανοιχτό κίτρινο έως και μαύρο. Ένα χρυσόψαρο ευρισκόμενο σε σκοτεινό δωμάτιο τείνει να γίνει λευκό.
* Τα χρυσόψαρα είναι δυνατό να μεγαλώσουν ώστε να φτάνουν τα 45εκ., ενώ συνήθως φτάνουν τα 30εκ. Σε ηλικία 6 ετών, θεωρείται φυσιολογικό να έχουν μήκος 20-25εκ.
* Η διάρκεια ζωής τους είναι δυνατό να φτάσει τα 30 έτη, ενώ συνήθως ζουν 9 με 10.
* Διαθέτουν αντίληψη και αναγνωρίζουν τον άνθρωπο που τα ταϊζει.
* Έχουν μεγάλα μάτια και αρκετά μεγάλο πεδίο όρασης, ενώ είναι ευαίσθητα σε δυνατούς ήχους. Θα πρέπει να αποφεύγετε να χτυπάτε το ενυδρείο ή να ανοίγετε απότομα το φως. Αναλογιστείτε ότι δεν διαθέτουν βλέφαρα ώστε να προφυλαχθούν από τον απότομο φωτισμό.
* Το γηραιότερο γνωστό κατοικίδιο χρυσόψαρο, με το όνομα Tish, πέθανε το 1999 σε ηλικία 43 ετών!!!
Είχε κερδηθεί το 1956 από ένα 7χρονο τότε αγόρι ως βραβείο σε λοτταρία. Ο Tish μοιραζόταν το ενυδρείο με τον Tosh, ο οποίος πέθανε το 1975. Τότε, η οικογένεια χρειάστηκε να βάλει δίχτυ πάνω από το ενυδρείο, καθώς ο Tish αναπηδούσε απεγνωσμένος.
* Είναι παμφάγα και θα φάνε οτιδήποτε χωράει στο στόμα τους.

Από πού προήλθαν;
Εάν είστε αρχάριος ιδιοκτήτης χρυσόψαρου, προφανώς μόλις τον τελευταίο καιρό, ανακαλύψατε ότι αρκετά χρυσόψαρα, δεν είναι χρυσά!!!
Η επόμενή σας ανακάλυψη είναι ότι το χρυσόψαρο προέρχεται από τον ασιατικό κυπρίνο, ένα ψάρι συνηθισμένο και ιδιαίτερα άχρωμο.
Πώς κατέληξε το χρυσόψαρο να έχει τόσες μορφές και χρώματα;
Τα χρυσόψαρα εξημερώθηκαν τουλάχιστον χίλια χρόνια πριν, αρχικά από τους Κινέζους, οι οποίοι τα έφεραν στα σπίτια τους ως κατοικίδια και τα μεγάλωσαν σε λιμνούλες.

Η επιλεκτική αναπαραγωγή και οι αμέτρητες γενετικές μεταλλαγές που κράτησαν εκατοντάδες χρόνια, οδήγησαν στην τόσο μεγάλη ποικιλία χρυσόψαρων που γνωρίζουμε σήμερα.

Στην Ευρώπη, το χρυσόψαρο εισήχθη και έγινε προσφιλές μόλις τον 18ο αιώνα, ενώ στην Αμερική πολύ αργότερα.

Τα χρυσόψαρα εισήχθησαν στην χώρα μας, περίπου τη δεκαετία του 1930, πιθανόν, από τους Ιταλούς. Σε αρκετά νησιά, όπως η Σύρος, η Πάρος και η Σκιάθος, αναπτύχθηκε υποτυπώδης εκτροφή σε δεξαμενές που εξυπηρετούσαν την άρδευση.
Η πρώτη οργανωμένη εκτροφή στην χώρα μας, άρχισε μετά το 1990, στον Ιχθυογεννετικό σταθμό της λίμνης Ιωαννίνων.

Επιλέγοντας Pet Shop
Οντας αρχάριοι, καλό θα είναι να επιλέξετε ένα Pet Shop το οποίο θεωρείτε αξιόπιστο και το οποίο θα είναι σε θέση να σας πληροφορήσει ορθά για τα χρυσόψαρα.

Προτιμήστε Pet Shop όπου ο υπεύθυνος του καταστήματος θα είναι σωστός επαγγελματίας και γνώστης του αντικειμένου και όχι απλώς ένας καλός έμπορος που θα μπορέσει να σας πουλήσει τα προϊόντα του.
Μη διστάσετε να εκφράσετε στον υπάλληλο οποιαδήποτε απορία σας. Από τις απαντήσεις του θα καταλάβετε εάν είναι ο κατάλληλος για εσάς!
Προσοχή: Λάθος συμβουλές και προϊόντα οδηγούν σε νεκρά χρυσόψαρα!
Εξετάστε το ενυδρείο από το οποίο πρόκειται να αγοράσετε το χρυσόψαρό σας:

* Το νερό να μην έχει χρώμα (υποδηλώνει την ύπαρξη φαρμάκου, το οποίο με τη σειρά του υποδηλώνει την ύπαρξη ασθένειας)
* Να μην υπάρχει νεκρό ψάρι
* Παρατηρείστε τα ψάρια (κολυμπάνε σωστά, μήπως έχουν πληγές στο σώμα τους

Εάν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, μη το σκέφτεστε λεπτό...προχωρήστε στο επόμενο Pet Shop.
Φροντιδα
Γυάλα ή ενυδρείο;
Αντίθετα με την επικρατούσα αντίληψη, τα χρυσόψαρα δεν ανήκουν σε γυάλα.
Δεδομένου ότι είναι ιδιαιτέρως ρυπαρά ζώα, παράγουν ακαθαρσίες δυσανάλογα μεγαλύτερες από το μέγεθός τους και τα χρυσόψαρα "πνίγονται" στο μικρό αυτό χώρο.

Στην πραγματικότητα, η γυάλα είναι η χειρότερη κατοικία που θα μπορούσε να έχει το χρυσόψαρό σας. Λόγω των στρογγυλών πλευρών της, απομένει αρκετά μικρή επιφάνεια για την εναλλαγή οξυγόνου.
Τέλος, οι γυάλες είναι μικρές, δύσκολες στον καθαρισμό και δεν αφήνουν περιθώρια για την εγκατάσταση επιπλέον εξοπλισμού, όπως ενός φίλτρου. Ως εκ τούτου, θα χρειαστείτε ένα ενυδρείο το οποίο θα μπορεί να συμβάλλει επαρκώς στην ποιότητα του νερού και στην κατάλληλη φροντίδα του χρυσόψαρου.

Προτού αναζητήσετε το νέο σας ενυδρείο, υπολογίστε το μέγεθός του λαμβάνοντας υπόψη το πού θα το τοποθετήσετε (αποφύγετε μέρη εκτεθειμένα απ'ευθείας στον ήλιο, όπως στα παράθυρα).
Προτιμήστε ενυδρεία μεγαλύτερα σε πλάτος και όχι σε ύψος. Τα ρηχά ενυδρεία διαθέτουν μεγαλύτερη επιφάνεια η οποία επιτρέπει καλύτερη οξυγώνωση του νερού και επίσης έχουν ευκολότερη συντήρηση δεδομένου ότι είναι περισσότερο εύκολη η πρόσβαση στον πυθμένα τους.
Με ποιό μέγεθος πρέπει να ξεκινήσω;
Καλό θα ήταν να αγοράσετε το μεγαλύτερο ενυδρείο που μπορείτε.
Τα μεγαλύτερα ενυδρεία, δεδομένου του μεγαλύτερου χώρου που παρέχουν, απαιτούν τον ίδιο ή ακόμη και λιγότερο κόπο για τη συντήρησή τους σε σχέση με τα μικρότερα.
Το πλέον σύνηθες φαινόμενο με τους αρχάριους, είναι να χάνουν εντός 15νθημέρου το ψάρι τους από ασθένειες, συνωστισμό ή φτωχή ποιότητα νερού, εξαιτίας της ανεπαρκούς αρχικής εγκατάστασης.
Έτσι, πολλοί εγκαταλείπουν το χόμπι απογοητευμένοι λόγω της άγνοιας και όχι, βέβαια, επειδή το χρυσόψαρο απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα.

Τροφή
Τα χρυσόψαρα είναι παμφάγα και αδηφάγα!!! Δεν προλαβαίνετε να τα πλησιάσετε και αμέσως ικετεύουν για φαγητό! Σε συνδυασμό με τις γλυκές φατσούλες τους, αυτό σας παρασύρει στο να τα ταϊζετε συνέχεια.
Γιατί δεν πρέπει να ταϊζω πολύ το χρυσόψαρό μου;
Στη φύση, τα ψάρια δυσκολεύονται να βρουν τροφή και γι'αυτό όταν τη βρουν, τρώνε όση μπορούν να αντέξουν καθώς δεν γνωρίζουν πότε θα βρεθεί το επόμενο γεύμα. Αντίθετα, ως κατοικίδια, ξέρουμε ακριβώς πότε θα έχουν το επόμενο γεύμα. Ετσι, οι ποσότητες τροφής που λαμβάνουν πρέπει να είναι ελεγχόμενες.
Επίσης, όσο περισσότερη τροφή καταναλώνει το ψάρι σας, τόσο περισσότερες ακαθαρσίες αποβάλλει και αυτό επηρεάζει επικίνδυνα αρνητικά την χημική ισορροπία του νερού στο οποίο ζει.
Μην ξεχνάτε, η ιδέα του φαγητού τα ενθουσιάζει υπερβολικά, καθώς το φαγητό είναι το μόνο ενδιαφέρον πράγμα στη ζωή τους! Ως εκ τούτου, μη σας συγκινεί η εικόνα του χρυσόψαρού σας το οποίο συμπεριφέρεται σα να λιμοκτονεί. Αν πάψει να σας ικετεύει για φαγητό, τότε θα πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε...
Όμως, ποιά είναι η σωστή ποσότητα τροφής;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας δοσολογίας, αλλά φροντίστε η ποσότητα που δίνετε να καταναλώνεται από το ψάρι σε λιγότερο από 3 λεπτά. Επαναλάβετε 2-3 φορές την ημέρα.

Οξυγόνο
Το επίπεδο οξυγόνου στο νερό που ζει το χρυσόψαρό σας είναι ζωτικής σημασίας.
Σχεδόν όλο το οξυγόνο που βρίσκεται στο ενυδρείο διαλύεται στην επιφάνεια του νερού. Το οξυγόνο δεν είναι ιδιαίτερα διαλυτό στο νερό, οπότε το οξυγόνο που βρίσκεται στο μέσα στο ενυδρείο είναι σαφώς λιγότερο από αυτό που βρίσκεται έξω από αυτό.
Η συγκέντρωση πολλών ψαριών στο ενυδρείο είναι ο κυριότερος παράγοντας μείωσης της ποσότητας του οξυγόνου στο νερό. Όσα περισσότερα ψάρια υπάρχουν, τόσο ελαττώνεται το οξυγόνο.
Επίσης, στη μείωση του οξυγόνου συμβάλλει και η υψηλή θερμοκρασία (άνω των 25°C) και η υψηλή σκληρότητα του νερού.
Σε ακραίες περιπτώσεις, η απότομη πτώση του επιπέδου οξυγόνου στο νερό, είναι δυνατό να προκαλέσει τον θάνατο του ψαριού.
Πως μπορώ να αυξήσω τα επίπεδα οξυγόνου στο ενυδρείο μου;
Η κίνηση του νερού στην επιφάνεια είναι μια καλή μέθοδος αύξησης του επιπέδου οξυγόνου. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με τη χρήση αερόπετρας, είτε με την κυκλοφορία του νερού που επιστρέφει από το φίλτρο στην επιφάνεια.
Αυτή η κίνηση δημιουργεί μικρά κύματα στην επιφάνεια που συμβάλλουν στη διάλυση του οξυγόνου.
Επίσης, η ποσότητα οξυγόνου αυξάνεται και κάθε φορά που αλλάζετε το νερό.

Χημική Ισορροπία
Η ποιότητα του νερού είναι ο πλέον καταλυτικός παράγοντας υγείας και ευημερίας του χρυσόψαρού σας.
Λένε "φροντίστε το νερό και αυτό θα φροντίσει για τα ψάρια σας". Η υγεία των ψαριών επηρεάζεται άμεσα από την ποιότητα του νερού. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι, είναι να συγχέουν το καθαρό νερό με το διαυγές νερό. Γι' αυτό τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε τις παραμέτρους που επηρεάζουν το νερό του ενυδρείου σας.
Χλώριο (CL2)
Το χλώριο είναι το γνωστό σε όλους μας συστατικό το οποίο προστίθεται στο νερό της βρύσης προκειμένου να καταστρέφονται τα επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό μικρόβια.
Όμως, ενώ είναι ευεργετικό για τον άνθρωπο, για τα ψάρια είναι επικίνδυνα τοξικό, καθώς το χλώριο προκαλεί βλάβη στα βράγχια και φθείρει το δέρμα.
Το νερό της βρύσης δεν θα πρέπει να εισέρχεται απευθείας στο ενυδρείο εάν πριν δεν αφαιρεθεί το χλώριο. Συγκεκριμένα, υπάρχει ειδικό διάλυμα το οποίο απομακρύνει το χλώριο.
PH
To PH είναι ένα μέτρο της οξύτητας και της αλκαλικότητας ενός διαλύματος, σε αυτή την περίπτωση, του νερού του ενυδρείου σας. Συγκεκριμένα, το ph είναι το μέτρο συγκέντρωσης των ατόμων υδρογόνου στο νερό. Αυτό το μέτρο εφράζεται μέσω μίας λογαριθμικής κλίμακας που κυμαίνεται από 0 (όξινο) έως 14 (αλκαλικό). Ουδέτερο ph είναι το 7.
Το χρυσόψαρο αντέχει σε ένα ευρύ φάσμα επιπέδων ph που κυμαίνεται μεταξύ 6.0 - 8.0. Το ιδανικότερο επίπεδο όμως, θεωρείται το ph το οποίο έχει το νερό της βρύσης από το οποίο παίρνει νερό το ενυδρείο σας. Όπως ισχύει και για τις άλλες παραμέτρους του νερού, έτσι σημαντικό είναι να διατηρείτε ένα σταθερό περιβάλλον για το χρυσόψαρό σας. Η ξαφνική αυξομείωση του ph είναι επιβλαβής, ακόμη και θανατηφόρα. Συχνές αλλαγές του νερού συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του ph στο ενυδρείο σας.
Σημειώστε επίσης, ότι τα υψηλά επίπεδα ph σε συνάρτηση με υψηλά επίπεδα αμμωνίας είναι θανατηφόρος συνδυασμός για τα ψάρια σας.
Αμμωνία (NH3)
Η αμμωνία δημιουργείται από την αναπνοή, τις ακαθαρσίες των ψαριών καθώς και από τα υπολείμματα τροφής. Σε ένα υγιές ενυδρείο όπου λειτουργεί φίλτρο, δεν θα πρέπει να υπάρχει καθόλου αμμωνία.
Η αμμωνία είναι τοξική για τα ψάρια και η παρουσία της είναι ιδιαίτερα επιβλαβής. Σε χαμηλά επίπεδα (<0.1 mg/lt) ερεθίζει τα βράγχια, ενώ μακροπρόθεσμα ευνοεί την ύπαρξη παρασίτων. Σε υψηλότερα επίπεδα, μπορεί να προκαλέσει βλάβη των ματιών, του δέρματος και των βραγχίων.
Συμπτώματα της ύπαρξης αμμωνίας στο ενυδρείο είναι η έλλειψη διάθεσης για φαγητό, η παραμονή του ψαριού στον πάτο του ενυδρείου. Επίσης, παρατηρήστε εάν το ψάρι σας αγωνίζεται να αναπνεύσει στην επιφάνεια του νερού.
Συνήθως υψηλά επίπεδα αμμωνίας παρουσιάζονται σε καινούργια ενυδρεία που δεν έχουν ακόμη "στρωθεί".
Νιτρώδη ιόντα (ΝΟ2)
Τα νιτρώδη ιόντα παράγονται από τα βακτηρίδια Nitrosomonas μέσω της διαδικασίας μετατροπής της αμμωνίας. Τα νιτρώδη ιόντα είναι επίσης τοξικά, αλλά λιγότερο επικίνδυνα. Όπως η αμμωνία, έτσι και τα νιτρώδη ιόντα απειλούν τα ψάρια προκαλώντας βλάβη στα βράγχια και κατά συνέπεια στο αναπνευστικό τους σύστημα.
Σε ένα υγιές ενυδρείο η παρουσία αυτών των ιόντων θα πρέπει να είναι μηδενική, καθώς το βιολογικό φιλτράρισμα τα μετατρέπει σε νιτρικό άλας.
Νιτρικό άλας (NO3)
Το νιτρικό άλας παράγεται από τη μετατροπή των νιτρωδών ιόντων και η ύπαρξή του υποδηλώνει ένα "στρωμένο" και υγιές ενυδρείο. Όμως, όντας επίσης τοξική ουσία, δεν θα πρέπει να υπάρχει σε υψηλά (> 50 ppm) επίπεδα.
Τα υψηλά επίπεδα νιτρικού άλατος στο ενυδρείο αντιμετωπίζονται με συχνές αλλαγές του νερού.

Υγεια
Διαβάστε...τις ακαθαρσίες
Θέλετε να ξέρετε αν το χρυσόψαρό σας χαίρει άκρας υγείας; Παρακολουθήστε τις ακαθαρσίες του!
Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, είναι ο πιο άμεσος τρόπος διάγνωσης!
Παρακάτω παραθέτουμε λίστα διάγνωσης των ακαθαρσιών:
Κοντόχοντρα στο χρώμα του φαγητού τους
Μην ανησυχείτε, είναι υγιέστατο!
Λεπτά, μακριά, με άσπρο/διάφανο χρώμα
Ανησυχείστε, συνήθως είναι δείγμα εσωτερικής βακτηριδιακής μόλυνσης.
Πιθανόν το ψαράκι σας να βρίσκεται στο πρώτο σταδιο εκδήλωσης Υδρωπικίας (Dropsy).
Διάφανα με φουσκαλίτσες
Το ταϊζετε καθόλου; Αυτή η όψη των ακαθαρσιών υποδικνύει ότι το ψαράκι δεν τρέφεται επαρκώς.
Χοντρά και μακριά
Το ψάρι σας ταϊζεται υπερβολικά και υποφέρει από δυσκοιλιότητα.
Αποφύγετε το την τροφή σε νιφάδες (flake food) και ταϊστε το λαχανικά.
Συνήθειες ασθένειες
Ich

Πρόκειται για την πλέον συνήθη ασθένεια. Συγκεκριμένα, είναι ένα παράσιτο το οποίο προσκολλάται στο χρυσόψαρο. Αυτό το παράσιτο το οποίο μοιάζει με κόκκο αλατιού, τρέφεται από το χρυσόψαρο. Μετά από μια με δύο ημέρες αποκολλάται από το ψάρι και γεννά τα αυγά του στο χαλίκι, ξεκινώντας πάλι την ίδια διαδικασία. Χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση καθώς αυτό το παράσιτο αναπαράγεται πολύ γρήγορα.
Αποσύνθεση, σάπισμα των πτερυγίων

Πρόκειται για μια βακτηριαδιακή μόλυνση η οποία συνήθως παρουσιάζεται όταν το χρυσόψαρο είναι ήδη αδύναμο από κάποιο άλλο πρόβλημα, όπως η ύπαρξη τραύματος. Τα πτερύγια ασπρίζουν στις άκρες και σαπίζουν. Συνήθως θεραπεύεται εύκολα.
Μύκητες (Fungus)
Υπάρχουν πολλοί τύποι μηκύτων και χωρίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες. Γενικά, εμφανίζεται ως ένα λευκό βαμβακώδες στρώμα το οποίο να τείνει να μολύνει ανοιχτές πληγές.
Δυσκοιλιότητα

Δεν είναι δύσκολο να συμβεί κάποια στιγμή στη ζωή του ψαριού σας. Τροφές με υψηλά λιπαρά προκαλούν δυσκοιλιότητα όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους.
Για αυτόν τον λόγο, το χρυσόψαρό σας θα πρέπει ενίοτε να τρέφεται με λαχανικά, τα οποία συμβάλλουν στην πέψη. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τον αρακά ο οποίος λειτουργεί ως ελαφύ, φυσικό καθαρτικό.
Υδρωπικία (Dropsy)

Η Υδρωπικία είναι μια σοβαρή, μεταδοτική ασθένεια και συνήθως είναι μοιραία.
Πρόκειται για μια βακτηριδιακή μόλυνση η οποία εξαπλώνεται εσωτερικά στο ψάρι και τις περισσότερες φορές προσβάλλει το νεφρό του. Αποτέλεσμα αυτής της ασθένειας είναι το πρήξιμο του ψαριού σε τέτοιο βαθμό, ώστε τα λέπια εξέχουν και ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο σώμα. Όταν βέβαια, το ψάρι φτάσει σε αυτή την κατάσταση η ανάρρωσή του είναι αδύνατη.
Πρώτα σημάδια της ασθένειας αυτής, είναι το πρήξιμο (εξοφθαλμία) των ματιών, καθώς επίσης και οι λεπτές, μακριές, με άσπρο/διάφανο χρώμα ακαθαρσίες. Δεδομένου ότι η Υδρωπικία είναι ιδιαίτερα μολυσματική, εάν παρατηρήσετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, απομονώστε το ασθενές ψάρι αμέσως από τα υπόλοιπα.
Εξοφθαλμία (Pop Eye)

Είναι η κατάσταση κατά την οποία το μάτι εξέχει από τη φυσιολογική του θέση στην κόγχη. Προκαλείται από παρασιτική ή βακτηριδιακή μόλυνση. Μπορεί να είναι και πρώτο σύμπτωμα της Υδρωπικίας. Εάν συμβεί ταυτόχρονα σε περισσότερα από ένα ψάρια, τότε μάλλον φταίει το νερό στο οποίο ζουν.
Ασθένεια της νηκτικής κύστης (Swim Bladder)

Για να κατανοήσει κανείς την παραπάνω ασθένεια, θα πρέπει πρώτα να έχει υπόψη του την ανατομία του ψαριού. Η νηκτική κύστη είναι ένα όργανο (σαν ένας μικρός σάκος) το οποίο γεμίζει με αέρια εξισορροπώντας εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις και χρησιμοποιείται για τον έλεγχο πλέυσης του ψαριού. Εάν "φράξει" ο σωλήνας ο οποίος τροφοδοτεί με αέρια τη νηκτική κύστη, τότε το ψάρι κολυμπάει ακανόνιστα, χάνει την πλευσιμότητά του και είτε παραμένει μονίμως στον πάτο του ενυδρείου, είτε επιπλέει στην επιφάνεια.
Συνήθως προσβάλλει χρυσόψαρα όπως τα oranda, τα ryukin και τα fantail, λόγω του οβαλ σχήματός τους.
Παρασιτικά σκουλήκια του δέρματος ή των βραγχίων

Πρόκειται για παράσιτα τα οποία είναι δυνατό να προκαλέσουν μώλωπες και βλάβη στο δέρμα των ψαριών. Δεδομένου ότι το ασθανές ψάρι τείνει να ξύνεται σε οποιοδήποτε αντικείμενο προκειμένου να απαλλαγεί από αυτά, τραυματίζει το δέρμα του με αποτέλεσμα να είναι ακόμα πιο ευπαθές σε επιπλέον μολύνσεις. Συμπτώματα αυτής της ασθένειας είναι η ασθμαίνουσα αναπνοή, η ύπαρξη βλέννας στα βράγχια και το ξύσιμο του ψαριού σε διάφορα αντικείμενα.
Κόκκινες γραμμές στην ουρά

Συνήθως η ύπαρξη κόκκινων από αίμα γραμμών στην ουρά του ψαριού, υποδεικνύει χαμηλή ποιότητα νερού και συγκεκριμένα υψηλά επίπεδα αμμωνίας. Συνιστάται άμεση αλλαγή νερού, τουλάχιστον κατά 50%.
Ενυδρεία καραντίνας
Γιατί θα πρέπει να διαθέτω ενυδρείο καραντίνας;
Κάθε φορά που προσθέτουμε νέο κάτοικο στο ενυδρείο μας, έχουμε τον κίνδυνο να εισάγουμε ασθένειες ή και παράσιτα στα ήδη υπάρχοντα ψάρια μας.
Επίσης, λόγω αλλαγής περιβάλλοντος, το χρυσόψαρο είναι ιδιαίτερα επιρρεπές σε μόλυνσεις.
Το ενυδρείο καραντίνας παρέχει στο ψάρι σας το χώρο προσαρμογής στο νέο του περιβάλλον και σε εσάς τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να το παρακολουθήσετε για τυχόν ασθένειες.

Επιπλέον, το ενυδρείο καραντίνας είναι απαραίτητο σε περίπτωση που διαπιστώσετε το παραμικρό δείγμα ασθένειας σε κάποιο σας ψάρι.
Μπορείτε να το απομονώσετε και να του χορηγήσετε φάρμακα, χωρίς να επηρεαστούν τα υγιή σας ψαράκια ή να διαταραχθεί η χημική ισορροπία του νερού του κυρίως ενυδρείου σας.

πηγη-http://www.goldfish.gr/forum/index.php?sid=971badfd654d7baf8bfe0b3ae74cf062
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 

Η Φροντίδα Των Χρυσόψαρων

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή 

 Παρόμοια θέματα

-
» Η σωστή φροντίδα του σκύλου
» Φροντίδα των πουλιών και συνθήκες περιβάλλοντος
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Passion for Forum :: Πανίδα :: Λοιπά Ζώα-