Passion for Forum
Καλώς ήρθατε. Πλέον δεν ειναι απαραίτητη η εγγραφή σας στο φόρουμ για να συμμετάσχετε στις συζητησεις! Παρ'όλα αυτά θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε ως μέλος της κοινότητας μας. Αν πάλι έχετε ηδη εγγραφεί, μπορείτε να κάνετε log in!

Passion for Forum

Ένα forum για όλους! Το forum δημιουργήθηκε στις 02/08/2011
 
ΦόρουμΠόρταλΣυχνές ΕρωτήσειςΟμάδες ΜελώνΕγγραφήΠαίξτε τώρα δωρεάνΣύνδεση
Αριθμός επισκέψεων (από 31/08/2011)
Πρόσφατα Θέματα
Πρόγραμμα τηλεόρασης
Πλοήγηση
 Πόρταλ
 Ευρετήριο
 Κατάλογος Μελών
 Προφίλ
 Συχνές Ερωτήσεις
 Αναζήτηση

Μοιραστείτε | 
 

 O υβριδισμός του Αγριόχοιρου !

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
thanos
Trial Moderators
Trial Moderators
thanos

Αριθμός μηνυμάτων : 189
Reputation : 4
Ημερομηνία εγγραφής : 03/08/2011
Ηλικία : 25
Τόπος : Ελλάδα

ΔημοσίευσηΘέμα: O υβριδισμός του Αγριόχοιρου !   Πεμ 29 Σεπ - 5:27

Οι φυσικοί πληθυσμοί των θηραμάτων της χώρας μας, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη, διαθέτουν ένα ανεκτίμητης αξίας γενετικό υλικό, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα από φυσικές επιλογές αιώνων και τους επιτρέπει να επιβιώνουν, να προσαρμόζονται αλλά και να αντιστέκονται στις νέες αλλαγές των συνθηκών του περιβάλλοντος.
Κάθε λοιπόν τεχνητή νόθευση αυτού του γενετικού υλικού επιφέρει γενετική μόλυνση στους πληθυσμούς του είδους, στο οποίο γίνεται. Ας δούμε όμως πρακτικά τι σημαίνει αυτό στην περίπτωση του αγριόχοιρου.
Ο αγριόχοιρος της Δυτικής Ηπειρωτικής Ευρώπης δηλ. το υποείδος Sus scrofa scrofa, διαθέτει 36 ζεύγη χρωμοσώμων.
Ο αγριόχοιρος της Κορσικής, της Β. Αφρικής, κάποια υποείδη της Ρωσίας και της Ασίας και επίσης ο οικόσιτος χοίρος διαθέτουν 38 ζεΰγη χρωμοσώμων. Αυτά τα υποείδη του αγριόχοιρου καθώς και ο οικόσιτος χοίρος μπορούν να διασταυρωθούν με τον αγριόχοιρο της Δυτικής Ηπειρωτικής Ευρώπης και να δώσουν γόνιμα υβρίδια. Ειδικότερα ο αγριόχοιρος της Δυτικής Ηπειρωτικής Ευρώπης διασταυρούμενος με τον οικόσιτο χοίρο δίνει υβρίδια που διαθέτουν 36, 37 ή 38 ζεΰγη χρωμοσώμων.

Τονίζεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα υβρίδια αυτά είναι γόνιμα γιατί σε πολλές περιπτώσεις διασταυρώσεων άλλων ειδών τα παραγόμενα υβρίδια είναι άγονα όπως π.χ. το μουλάρι (γάιδαρος Χ άλογο). Βέβαια εκτός από την μεγάλη διαφορά στον γενότυπο, λόγω διαφορετικού αριθμού χρωμοσώμων, τα υβρίδια παρουσιάζουν και φαι-νοτυπικές διαφορές και κυρίως αυτά της πρώτης γενιάς, διότι στις μετέπειτα γενεές οι διαφορές αυτές τείνουν να αμβλυνθούν, η νόθευση όμως του γενότυπου παραμένει.

Έτσι σ' ένα πληθυσμό υβριδίων θα δούμε μεν τα τυπικά χαρακτηριστικά του καθαρόαιμου να υπερισχύουν, αλλά ανάμεσα στα ζώα αυτά κάποια θα έχουν περιστραμμένη ουρά, αυτιά με τάση να πέφτουν, λευκωπά άκρα, «ξεπλυμένο» χρώμα καφετί κ.λ.π., φτωχό τρίχωμα, γουρουνόπουλα χωρίς επιμήκεις ρίγες, κάπρους που οι χαυλιόδοντές τους δεν εφάπτονται απόλυτα όταν κλείνει το στόμα κ.α.

Ποιο είναι όμως πρακτικά το πρόβλημα της γενετικής μόλυνσης του πληθυσμού του αγριόχοιρου;

Πρώτον η αισθητική υποβάθμιση των ζώων. Φανταστείτε να τριγυρνούν στα δάση της πατρίδας μας γουρούνια παρδαλά, με μισοπεσμένα αυτιά, με περιστραμμένη ουρά, υπέρβαρα κ.λ.π. Εγώ τουλάχιστον ως κυνηγός θα ένοιωθα αηδία!
Δεύτερον. Έρευνες που έκαναν Γάλλοι επιστήμονες και τα αποτελέσματα τους δημοσιεύθηκαν στην μηνιαία επιθεώρηση του Εθνικού Οργανισμού θήρας της Γαλλίας ), έδειξαν ότι τα υβρίδια του αγριόχοιρου με τον οικόσιτο χοίρο έχουν μειωμένο χώρο στο κρανίο για τον εγκέφαλο, πράγμα που σημαίνει λιγότερη ευφυΐα, άρα μειωμένη επιβιωσιμότητα έναντι φυσικών εχθρών και αντιξοοτήτων. Επίσης έδειξαν ότι έχουν μειωμένη οσφρητική ικανότητα, άρα μειωμένη δυνατότητα λήψης τροφής. Μακροχρόνια λοιπόν και όταν ο υβριδισμός συνεχίζεται ο φυσικός πληθυσμός οδηγείται σε εκφυλισμό με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.
Τρίτον. Μειωμένη αντοχή σε αρρώστιες τι στιγμή που μπαίνει μέσα, το αίμα του οικόσιτου χοίρου.
Από τα παραπάνω φαίνεται λοιπόν το μέγεθος του εγκλήματος που συντελείται στην Ελληνική ύπαιθρο από τον υβριδισμό του αγριόχοιρου και υπό την πλήρη αδιαφορία των αρμοδίων υπηρεσιών.

Με ποιόν τρόπο όμως γίνεται ο υβριδισμός του αγριόχοιρου στη χώρα μας; Πως δηλαδή έρχονται σε επιμιξία αγριόχοιρος και οικόσιτος χοίρος;Πρώτον από τις διασταυρώσεις των οικόσιτων χοίρων ελευθέρας βοσκής ή των υβριδίων ελευθέρας βοσκής (ημιάγρια) με τους καθαρόαιμους αγριόχοιρους οι οποίοι ενδιαιτώνται στους φυσικούς βοσκότοπους (βιότοπους), όπου βρίσκονται και οι μονάδες «ημιάγριων» χοίρων.
Δεύτερον από την «εξαγρίωση» και εγκατάλειψη της μονάδας των υβριδίων ελευθέρας βοσκής (ημιαγρίων) κυρίως των αρσενικών και την μετέπειτα διασταύρωση (τους με τους καθαρόαιμους αγριόχοιρους, και
Τρίτον από την απελευθέρωση υβριδίων από τις Κυνηγετικές οργανώσεις. Είναι απλό: Αφ' ενός η εκτροφή «ημιάγριων» ελευθέρας βοσκής επιδοτείται από τις Δ/νσεις Γεωργίας και αφ' ετέρου οι τεχνητώς εκτρεφόμενοι αγριόχοιροι είναι το πλείστον υβρίδια, διότι αυτά είναι παραγωγικότερα από τα καθαρόαιμα και διότι η ανεύρεση καθαρόαιμων γεννητόρων είναι δύσκολη εφ' όσον η σύλληψη αγρίων ζώων από ιδιώτες απαγορεύεται. Επίσης η τεχνητή εκτροφή του καθαρόαιμου αγριόχοιρου είναι δύσκολη και εν πολλοίς ασύμφορη, διότι το ζώο αυτό έχει ιδιότροπη βιολογία αναπαραγωγής.
Πρόσφατα εντάχθηκε και η εκτατική (ελεύθερη) εκτροφή οικόσιτων χοίρων στην «βιολογική κτηνοτροφία» και μάλιστα επιδοτείται από το ΕΠΑΑ 2000 - 2006. Στις υποχρεώσεις του κτηνοτρόφου που επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται η διατήρηση της μονάδας του σε περιφραγμένη έκταση, ενώ υποχρεούται να διαθέτει βοσκότοπο αρκετά μεγάλης έκτασης. Και όχι ως επιστήμονας αλλά ως κυνηγός και ως απλός πολίτης αυτής της χώρας, ερωτώ: αν θηρεύσω παράνομα έναν αγριόχοιρο στις 14 Σεπτεμβρίου (Στις 15 Σεπτεμβρίου αρχίζει η κυνηγετική περίοδος του) και συλληφθώ;

Απάντηση: θα οδηγηθώ στην δικαιοσύνη με την κατηγορία της λαθροθηρίας και οι ποινές που θα μου επιβληθούν είναι βαρύτατες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Δασικό κώδικα.

Η ίδια η πολιτεία χρηματοδοτεί όμως μια ενέργεια (την ελεύθερη βοσκή χοίρων), η οποία προκαλεί γενετική υποβάθμιση - εκφυλισμό (μόλυνση) σ' ολόκληρο τον πληθυσμό ενός είδους της άγριας πανίδας (του αγριόχοιρου), που από περιβαλλοντική άποψη αποτελεί από τα μεγαλύτερα εγκλήματα, αφού είναι διαδικασία αναντίστρεπτη. Και μάλιστα την κατατάσσει στην βιολογική κτηνοτροφία που σ' αυτήν κατατάσσονται αν μη τι άλλο εκτροφές που από την πρακτική τους δεν βλάπτουν το περιβάλλον!!!

Και τι πρέπει να γίνει;

Πρώτον οι κυνηγετικοί σύλλογοι να αποφεύγουν να απελευθερώνουν αγριόχοιρους από ιδιωτικά εκτροφεία και όταν αυτό συμβαίνει να ζητούν πιστοποιητικό καθαροαιμίας από τον εκτροφέα. Επίσης στο εκτροφείο να ρίχνουν μια ματιά στην μορφολογία των γεννητόρων μήπως εντοπίσουν φαινοτυπικά σημάδια υβριδι σμού. Οι κυνηγετικοί σύλλογοι που δεν τηρούν τα παραπάνω να μην τυχαίνουν οικονομικής ενίσχυσης από τις Ομοσπονδίες και να μην εγκρίνεται η δαπάνη αυτή ως φιλοθηραματική από τα Δασαρχεία.

Δεύτερον, το Υπουργείο Γεωργίας να προβεί σε κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε: Η Δασική Υπηρεσία να προβαίνει σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπι κό των κυνηγετικών οργανώσεων σε δειγματοληπτικό έλεγχο της καθαροαιμίας των αγορασθέντων αγριόχοιρων, που πρόκειται να απελευθερωθούν, από ιδιωτικά εκτροφεία.
Για να γίνει αυτό αρκεί η λήψη αίματος από κάθε ζώο και η συνεργασία με ένα εργαστήριο κυτογεννετικής κάποιας Κτηνιατρικής Σχολής για την ανάλυση του καρυοτύπου.
Να απαγορευθεί η εκτροφή υβριδίων αγριόχοιρου (ημιάγρια) και οικόσιτου χοίρου με ελεύθερη βοσκή. Ως αντιστάθμισμα θα πρέπει να παραχωρείται στους εκτροφείς κατά χρήση δασική έκταση βοσκότοπος, εμβαδού αναλόγου της δυναμικότητας της μονάδας (0,5 - 3,3 Ηα ανά ΜΖΚ όπως ορίζεται στους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, ΚΥΑ 568/125347/20-1-2004), όπως σε ανάλογες περιπτώσεις παραχωρείται έκταση για εγκαταστάσεις ποιμνιοστασίων, πτηνοτροφιών κλπ, την οποία θα υποχρεώνονται να την περιφράξουν.
Ως ύστατη λύση θα έπρεπε οι κυνηγετικές οργανώσεις να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία και αφού εξαντλήσουν τα περιθώρια συνεργασίας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε η πολιτική ηγεσία αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες να αντιληφθούν το μέγεθος και την σοβαρότητα του θέματος και οι τελευταίες να συνεργαστούν μεταξύ τους (δασικές και γεωργικές υπηρεσίες) και να δώσουν λύση, να παραπέμψουν το θέμα στη δικαιοσύνη (Συμβούλιο της Επικρατείας και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο).

Παρακάτω παρατίθενται κάποιοι όροι της γενετικής για την καλύτερη κατανόηση των παραπάνω:

Γονίδιο είναι μια μονάδα κληρονομικότητας που ελέγχει κάποιο χαρακτηριστικό του οργανισμού.
Χρωμόσωμα είναι οι φορείς στους οποίους βρίσκονται κατά κανόνα τα γονίδια.
Τα χρωμόσωμα βρίσκονται στους πυρήνες των κυττάρων των οργανισμών και πολλοί απ' αυτούς είναι διπλοειδείς δηλαδή οι πυρήνες τους περιέχουν δυο σειρές χρωμοσώμων (ζεύγη).
Κυτογεννετική είναι η επιστήμη που μελετά την κληρονομικότητα σε σχέση με τα κύτταρα.
Καρυότυπος είναι η συγκεκριμένη χρωμοσωμική συγκρότηση ενός ατόμου ή ομάδας συγγενών ατόμων, η οποία προσδιορίζεται από το μήκος των χρωμοσώμων, τη μορφολογία τους και τον αριθμό τους.
Φαινότυπος είναι η εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου.
Γενότυπος είναι η γενετική σύσταση ενός ατόμου.

πηγή:http://www.gpeppas.gr
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 

O υβριδισμός του Αγριόχοιρου !

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Passion for Forum :: Πανίδα :: Λοιπά Ζώα-