Passion for Forum
Καλώς ήρθατε. Πλέον δεν ειναι απαραίτητη η εγγραφή σας στο φόρουμ για να συμμετάσχετε στις συζητησεις! Παρ'όλα αυτά θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε ως μέλος της κοινότητας μας. Αν πάλι έχετε ηδη εγγραφεί, μπορείτε να κάνετε log in!
Passion for Forum
Καλώς ήρθατε. Πλέον δεν ειναι απαραίτητη η εγγραφή σας στο φόρουμ για να συμμετάσχετε στις συζητησεις! Παρ'όλα αυτά θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε ως μέλος της κοινότητας μας. Αν πάλι έχετε ηδη εγγραφεί, μπορείτε να κάνετε log in!
Passion for Forum
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Passion for Forum

Ένα forum για όλους! Το forum δημιουργήθηκε στις 02/08/2011
 
ΦόρουμΠόρταλLatest imagesΕγγραφήΠαίξτε τώρα δωρεάνΣύνδεση
Αριθμός επισκέψεων (από 31/08/2011)
Πρόσφατα Θέματα
Πρόγραμμα τηλεόρασης
Κοκκιδίαση και προληπτικές θεραπείες NsCAy
Πλοήγηση
 Πόρταλ
 Ευρετήριο
 Κατάλογος Μελών
 Προφίλ
 Συχνές Ερωτήσεις
 Αναζήτηση

Μοιραστείτε | 
 

 Κοκκιδίαση και προληπτικές θεραπείες

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
thanos
Trial Moderators
Trial Moderators
thanos

Αριθμός μηνυμάτων : 189
Reputation : 4
Ημερομηνία εγγραφής : 03/08/2011
Ηλικία : 30
Τόπος : Ελλάδα

Κοκκιδίαση και προληπτικές θεραπείες Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Κοκκιδίαση και προληπτικές θεραπείες   Κοκκιδίαση και προληπτικές θεραπείες EmptyΠεμ 29 Σεπ - 3:54


Ερώτηση:

Ακούω συνέχεια από εκτροφείς, ότι κάνουνε προληπτικές θεραπείες με αντιβιοτικά φάρμακα, για κοκκιδίαση ή για σκουλήκια. Πχ ακούω για προληπτική θεραπεία με Esb3 – 30%, εναντίον της κοκκιδίασης ή άλλες αντιβιώσεις για σκουλήκια.

Όπως έχω καταλάβει, μέσω προσωπικών συζητήσεων ή από διάφορα φόρουμ, το 60 – 70% των ελλήνων εκτροφέων κάνουν συνεχώς προληπτικές θεραπείες. Εμένα δεν μου αρέσει να δίνω αντιβιώσεις στα πουλιά μου και δεν κάνω καθόλου προληπτικές θεραπείες σ αυτά. Προσωπικά, δίνω αντιβιώσεις μόνο αν διαγνωστεί, ότι το πουλί είναι άρρωστο.

Κάθε φορά όμως που χάνω κάποιο που πουλί σκέφτομαι μήπως θα ήταν καλύτερα αν τους έδινα κάποια προληπτική θεραπεία.

Εσείς dr Kaleta, τι πιστεύετε για τις προληπτικές θεραπείες; Ποιο προϊόν νομίζετε ότι πρέπει να χορηγώ στα πουλιά για κοκκιδίαση και ποια είναι η δοσολογία;

Απάντηση:
Καλύτερη, απ όλες τις θεραπείες, είναι η παρακολούθηση κάθε πουλιού καθημερινά. Αν υπάρξει κάτι ασυνήθιστο, σε κάποιο πουλί, η καταγραφή στην σελίδα που πρέπει να κρατάμε στο αρχείο μας για καθένα τους θα μας βοηθήσει στην συνέχεια να εντοπίσουμε γρηγορότερα και ευκολότερα το όποιο πιθανό πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει. Κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να τα θυμάται όλα, γι αυτό η τήρηση αρχείου είναι πολύ σημαντικό.
Όταν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, στην υγεία των πουλιών μας, δεν βοηθά να ψάχνουμε κάποιο φάρμακο ή να ρωτάμε κάποιους άλλους εκτροφείς τι έκαναν σε παρόμοιες καταστάσεις. Για να βοηθήσουμε τα πουλιά να ξεπεράσουν το πρόβλημα τους πρέπει να βρούμε ακριβώς την ασθένεια τους. Σ αυτό βοηθά πολύ η τήρηση αρχείων και τον ειδικό που θα μας βοηθήσει, αλλά και εμάς σε κάποια μελλοντική στιγμή όπου θα ξαναδούμε παρόμοια συμπτώματα.
Κοκκιδίαση και σκουλήκια, στα έντερα των πουλιών, είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα, ιδιαίτερα στους νεοσσούς και στα μικρά πουλιά. Πρέπει να ελέγχουμε τις κουτσουλιές καθημερινά (ποσότητα, χρώμα, πυκνότητα) και να σημειώνουμε πιθανές μεταβολές τους. Αν καταλάβουμε κάποιες αλλαγές θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αν το πρόβλημα επιμείνει, η μόνη λύση για τον εντοπισμό τυχόν ασθένειας, είναι η εξέταση των κουτσουλιών τους σε κάποιο εργαστήριο.
Κοκκιδίαση σε νεοσσούς και νεαρά πουλιά (μέχρι την πρώτη πτερόρροια) είναι βαριά ασθένεια και μπορεί να χαθούν πολλά πουλιά μέσα σε λίγες μέρες. Γι αυτό, ο κάθε εκτροφέας, θα πρέπει να λάβει αρκετά νωρίτερα τα μέτρα του.
Τα μολυσμένα, ανήλικα πουλιά, αποβάλουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό μικροβίων μέσω των κοπράνων τους, απ ότι τα ενήλικα, μολυσμένα, πουλιά.

Το μικρόβιο της κοκκιδίασης πρέπει να περάσει κάποια στάδια ανάπτυξης έξω από τον οργανισμό των πουλιών, μέχρι να φτάσουν στην ωριμότητα, δηλαδή μέχρι να γίνει ξανά μολυσματικό. Αυτό το διάστημα είναι 2 – 4 μέρες, έξω από τον οργανισμό. Τα άλλα πουλιά ή και το ίδιο πουλί, μολύνονται μόνο αν εισάγουν στον οργανισμό τους τις κύστες της κοκκιδίασης, που αποβάλει το μολυσμένο πουλί, μέσω της τροφής ή του νερού τους.

Προληπτικά μπορούμε να κάνουμε μόνο το εξής: Χωρίζουμε τα πουλιά που έχουν η που υποπτευόμαστε ότι έχουν κοκκιδίαση από τα άλλα και αυτά από τις… κουτσουλιές τους. Καθημερινά αλλάζουμε, από τα "ύποπτα" πουλιά, το υλικό καθαριότητας που έχουν στο κλουβί τους (χαρτί, άμμος κλπ). Το πιο εύκολο σ αυτήν την περίπτωση είναι το χαρτί, που αλλάζει γρήγορα και πιο οικονομικά καθημερινά και μας δίνει και καλύτερη οπτική εικόνα της κουτσουλιάς.

Φροντίζουμε να έχουν τα πουλιά καθαρή τροφή, τις βιταμίνες που χρειάζονται καθώς και τα ορυκτά που το βοηθούν στην πέψη.

Τροφή και νερό δίνουμε μόνο σε δοχεία όπου δεν μπορούν να πέσουν κουτσουλιές μέσα τους, γιατί όπως καταλαβαίνεται είναι σκέτη "βόμβα" για την υγεία των πουλιών.

Δυστυχώς, το εμβόλιο εναντίον της κοκκιδίασης, που χρησιμοποιούμε για όρνιθες κλπ δεν είναι συμβατό στα πουλιά. Όταν το πουλί έχει κολλήσει την αρρώστια το βοηθάμε μόνο με φάρμακα που δίνουμε στο νερό του ή αν είναι πολύ αδύναμο, απευθείας στο στόμα.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι κανένα από τα φάρμακα που χορηγούμε γι αυτήν την αρρώστια δεν έχει παρασκευαστεί γι αυτήν. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν διάφορα φάρμακα που βοηθούν στην καταπολέμηση της και το πουλί μπορεί να γίνει καλά. Τα φάρμακα που μπορείτε να χρησιμοποιείτε για την καταπολέμηση της κοκκιδίασης είναι οι αντιβιώσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ, μόνο για την καταπολέμηση της, σε καμία περίπτωση δεν δίνονται για πρόληψη. Τα διάφορα αντιβιοτικά, 25 μέρες μετά την χορήγηση τους, έχουν εξαφανιστεί από το σώμα του πουλιού και το πουλί δεν έχει καμία προστασία εναντίων των βακτηρίων. Αντίθετα, έχει ήδη καταπονηθεί ο οργανισμός του, από την χρήση αντιβιοτικών.

Μόνον όταν είμαστε σίγουροι, έπειτα από μικροβιολογικές εξετάσεις, ότι τα πουλιά έχουν κοκκιδίαση ή σκουλήκια θα κάνουμε θεραπεία. Όλα τα φάρμακα που χορηγούμε σήμερα, έχουν περάσει από ελέγχους και αν τηρούμε την δοσολογία και τον χρόνο χορήγησης τους θα βοηθήσουμε στην θεραπεία αυτών των ασθενειών.

Πάλι, θα τονίσω, ότι δεν χορηγούμε τίποτα αν δεν είμαστε σίγουροι ότι τα πουλιά είναι άρρωστα και ποτέ, μα ποτέ, δεν χρησιμοποιούμε αυτά τα φάρμακα για προληπτικές αγωγές. Κάθε εκτροφέας που πιστεύει ότι τέτοιες προληπτικές θεραπείες βοηθούν τα πουλιά, πετά τα χρήματα του και ταλαιπωρεί τα πουλιά του άδικα. Κρίμα για τα πουλιά, κρίμα για τα χρήματα που ξοδεύει και κρίμα που δεν τα ξοδεύει για να έχει μια καλύτερη εικόνα της υγείας των πουλιών του.

Όταν είμαστε σίγουροι ότι το πουλί έχει κοκκιδίαση, δεν φτάνει να του δίνουμε ένα φάρμακο. Στις κουτσουλιές του υπάρχουν ακόμη τα παράσιτα. Γι αυτό πρέπει να τηρούμε τους κανόνες καθαριότητας που περιγράψαμε παραπάνω, ώστε να διακόπτουμε τον κύκλο της ασθένειας. Αν δεν γίνει αυτό, το πουλί ξαναμολύνεται και το τέλος έρχεται με τον θάνατο του.

ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΙΣ ΝΙΚΑΜΕ Η ΤΙΣ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ.

Ερώτηση:

Πολλοί εκτροφείς χρησιμοποιούν το Baycox 2,5%. Τι γνώμη έχετε γι αυτό το φάρμακο;

Απάντηση:

Για το to Baycox 2,5 %, ο κατασκευαστής του αναφέρει ότι είναι για την κοκκιδίαση, μόνο για όρνιθες και γαλοπούλες. Η δραστική ουσία που περιέχει (Toltrazuril) δεν έχει άδεια ή αποτελέσματα σε ασθένειες που ξεκινούν από βακτήρια.

Η εφαρμογή του σε άλλα πουλιά, εκτός από όρνιθες και γαλοπούλες δεν είναι ανάλογη με τις οδηγίες της παρασκευάστριας εταιρίας. Αυτό σημαίνει, ότι κάθε εκτροφέας που το χρησιμοποιεί, το κάνει με δική του ευθύνη.

Κάθε φάρμακο, εκτός από αποτελέσματα, έχει και παρενέργειες, γι αυτό δεν πρέπει να δίνουμε κανένα φάρμακο δίχως να έχει διάγνωση της ασθένειας. Πρώτα βρίσκουμε την ασθένεια κι έπειτα ψάχνουμε το κατάλληλο φάρμακο για την θεραπεία της. Δεν δίνουμε φάρμακα ανεξέλεγκτα γιατί στο τέλος βλάπτουν αντί να ωφελούν.

Θα επαναλάβω ότι είναι ανόητο να γίνονται προληπτικές θεραπείες, γιατί το φάρμακο αποβάλλεται από τον οργανισμό του πουλιού, μαζί με το νερό, μέσω των κουτσουλιών του και τελικά αποδυναμώνεται αντί να δυναμώνει.

Ερώτηση:

Ποια η γνώμη σας για τα "φυτικά φάρμακα"; πχ τσάι και βότανα; Άκουσα, από φίλο εκτροφέα, για ένα μείγμα από ρίγανη, βασιλικό και θυμάρι το οποίο χρησιμεύει προληπτικά από την κοκκιδίαση. Από τότε που το χρησιμοποιώ στην αυγοτροφη που τους δίνω, δεν έχω χάσει κανένα πουλί από κοκκιδίαση.

Απάντηση:

Σ αυτή την ερώτηση, ευτυχώς, μπορώ να σας δώσω απάντηση. Κι εμείς ακούσαμε γι αυτό το φαινόμενο. Για να είμαστε σίγουροι για την αξιοπιστία, αποφασίσαμε να κάνουμε μια διδακτορική διατριβή στο ινστιτούτο μας, γιατί μόνο μέσα από την πράξη θα μαθαίναμε αν πράγματι αυτό το μείγμα θα προστάτευε τα πουλιά. Η απάντηση είναι η εξής.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ, ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ ΑΡΡΩΣΤΑ ΠΟΥΛΙΑ.

Καθηγητής dr E.F. Kaleta
Γεννήθηκε το 1939 στο Haldensleben
Σπούδασε στο Hannover και Wien (1958-63)
Εργάστηκε ως κτηνίατρος 1963 – 65
Επιστημονικός συνεργάτης στην κτηνιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Hannover 1965 - 73
Υφηγητής και πανεπιστημιακή έδρα στο Hannover 1974

πηγή:http://petbirds.grΚοκκιδίαση και προληπτικές θεραπείες Attachment
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 

Κοκκιδίαση και προληπτικές θεραπείες

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Passion for Forum :: Πανίδα :: Λοιπά Ζώα-