Passion for Forum
Καλώς ήρθατε. Πλέον δεν ειναι απαραίτητη η εγγραφή σας στο φόρουμ για να συμμετάσχετε στις συζητησεις! Παρ'όλα αυτά θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε ως μέλος της κοινότητας μας. Αν πάλι έχετε ηδη εγγραφεί, μπορείτε να κάνετε log in!
Passion for Forum
Καλώς ήρθατε. Πλέον δεν ειναι απαραίτητη η εγγραφή σας στο φόρουμ για να συμμετάσχετε στις συζητησεις! Παρ'όλα αυτά θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε ως μέλος της κοινότητας μας. Αν πάλι έχετε ηδη εγγραφεί, μπορείτε να κάνετε log in!
Passion for Forum
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Passion for Forum

Ένα forum για όλους! Το forum δημιουργήθηκε στις 02/08/2011
 
ΦόρουμΠόρταλLatest imagesΕγγραφήΠαίξτε τώρα δωρεάνΣύνδεση
Αριθμός επισκέψεων (από 31/08/2011)
Πρόσφατα Θέματα
Πρόγραμμα τηλεόρασης
Φροντίδα των πουλιών και συνθήκες περιβάλλοντος NsCAy
Πλοήγηση
 Πόρταλ
 Ευρετήριο
 Κατάλογος Μελών
 Προφίλ
 Συχνές Ερωτήσεις
 Αναζήτηση

Μοιραστείτε | 
 

 Φροντίδα των πουλιών και συνθήκες περιβάλλοντος

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
thanos
Trial Moderators
Trial Moderators
thanos

Αριθμός μηνυμάτων : 189
Reputation : 4
Ημερομηνία εγγραφής : 03/08/2011
Ηλικία : 31
Τόπος : Ελλάδα

Φροντίδα των πουλιών και συνθήκες περιβάλλοντος Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Φροντίδα των πουλιών και συνθήκες περιβάλλοντος   Φροντίδα των πουλιών και συνθήκες περιβάλλοντος EmptyΠεμ 29 Σεπ - 3:28

Το περιβάλλον που ζουν τα πουλιά είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν. Λέγοντας περιβάλλον εννοούμε τον ευρύτερο χώρο διαμονής-εκτροφής αλλά και τα ίδια τα κλουβιά των πουλιών. Το μέρος που θα επιλεγεί για την τοποθέτηση του κλουβιού, ο εξοπλισμός του, ο φωτισμός, η καθαριότητα-απολύμανση, είναι οι βασικές πτυχές αυτού του θέματος. Επίσης η καθαριότητα των ίδιων των πουλιών με το μπάνιο, είναι μια συνήθεια που δεν θα πρέπει να αμελούμε.

Κλουβί

Το κλουβί στο οποίο πρόκειται να στεγάσουμε ένα πουλί θα πρέπει καταρχήν να είναι αρκετά μεγάλο ούτως ώστε να μπορεί να κινείται ο ένοικος του προς όλες τις κατευθύνσεις χωρίς περιορισμούς. Οι διαστάσεις του θα πρέπει να ξεκινούν από 35εκ. μήκος Χ 25εκ. βάθος Χ30εκ. ύψος και περισσότερο. Ο κανόνας σε αυτή την περίπτωση λέει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το κλουβί, τόσο καλύτερα για το πουλί.

Να προτιμάτε κλουβιά τα οποία έχουν ορθογώνιο σχήμα χωρίς περιττές καμπύλες οι οποίες αφήνουν ανεκμετάλλευτο χώρο και αποσπώμενη βάση (πάτο) με ενσωματωμένη ή αποσπώμενη σχάρα για ευκολότερο καθάρισμα.

Κάθε κλουβί (στις διαστάσεις που αναφέρθηκαν) θα πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο πατήθρες, δύο ταΐστρες, μια ποτίστρα και μία ή δύο αποσπώμενες εσωτερικές ταΐστρες (αβγοθήκες) για να τους προσφέρετε αβγό-αβγοτροφή, φρούτο, σπόρους υγείας ή άμμο με ιχνοστοιχεία (grit). Οποιοδήποτε άλλο αξεσουάρ δεν θεωρείται απαραίτητο και μάλιστα κάποια από αυτά όπως κούνιες, καθρεφτάκια κ.λπ. θα είναι καλό να αποφεύγονται διότι περιορίζουν το χώρο κίνησης του πουλιού.

Κλουβιά τα οποία είναι σκουριασμένα ή έχουν ξεφτισμένα χρώματα, θα πρέπει να αντικαθίστανται διότι είναι επικίνδυνα για την υγεία των πουλιών. Επίσης, να προτιμάτε κλουβιά ανοξείδωτα ή βαμμένα με ειδική βαφή τα οποία να συνοδεύονται με πλαστικά εξαρτήματα.

Να αποφεύγετε τα ξύλινα κλουβιά διότι πέραν της αισθητικής του θέματος η οποία είναι καθαρά υποκειμενική, μπορούν να γίνουν εστία μικρόβιων και παρασίτων λόγω δυσχέρειας στον καθαρισμού του υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένα.

Φωτισμός

Ο φωτισμός είναι κατά την άποψή μου από τους σημαντικότερους παράγοντες που συντελούν στη διατήρηση της καλής υγείας και της φυσιολογικής συμπεριφοράς των πουλιών. Με τον όρο φωτισμό εννοούμε και την ποιότητα αλλά και την ημερήσια διάρκεια φωτός που λαμβάνουν τα πουλιά.

Εάν στεγάζουμε τα πουλιά μας σε εξωτερικό χώρο, τότε δε χρειάζεται να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο παρά μόνο να φροντίσουμε ώστε η θέση που θα βρίσκονται να έρχεται σε απευθείας επαφή με το φως του ήλιου, αλλά παράλληλα να τους παρέχει και κάποιο μέρος για να προστατεύονται από αυτό όταν το θελήσουν.

Εάν τα πουλιά βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο, τότε όπως προαναφέρθηκε θα πρέπει να φροντίσουμε και για την ποιότητα αλλά και για τη διάρκεια του φωτισμού. Οι λάμπες φθορισμού και ειδικότερα αυτές που εκπέμπουν φως σε πλήρες φάσμα είναι προτιμότερες από τις λάμπες πυρακτώσεως. Η UV ακτινοβολία που παράγουν οι λάμπες πλήρους φάσματος είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης D3 από τον οργανισμό των πουλιών.

Ακόμη πιο σημαντική όμως είναι η διάρκεια την οποία λαμβάνουν φως τα πουλιά. Η διάρκεια φωτισμού μέσα στο εικοσιτετράωρο είναι αυτή που καθορίζει την αντίληψη των πουλιών σχετικά με το χρόνο και τις εποχές. Είναι με απλά λόγια το ημερολόγιό τους.

Εάν η διάρκεια του χρόνου που έχουμε αναμμένα τα φώτα είναι γύρω στις 9:30 ώρες ημερησίως, τότε τα πουλιά αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται στην καρδιά του χειμώνα. Εάν ο φωτισμός που υπάρχει στο χώρο διαρκεί 14 και πλέον ώρες, τότε αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται στην καρδιά του καλοκαιριού.

Με βάση τα παραπάνω μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε και εμείς, για ποιο λόγο υπάρχουν προβλήματα στην αναπαραγωγή όταν η διάρκεια του εσωτερικού φωτισμού είναι 10 ώρες ημερησίως, ακόμη και αν βρισκόμαστε στο μήνα Μάιο ή για ποιο λόγο έχουν τα πουλιά πτερόρροια στην καρδιά του χειμώνα, όταν λαμβάνουν 15 και πλέον ώρες φως την ημέρα.

Κάτι ακόμη που χρειάζεται προσοχή είναι οι σταθερές ώρες ανοίγματος και κλεισίματος του φωτός. Θα πρέπει δηλαδή το φως να ανάβει συγκεκριμένη ώρα το πρωί και να σβήνει συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ. Δεν μπορούμε να ανάβουμε το φως πότε στις 7 το πρωί και πότε στις 10 και να το σβήνουμε είτε στις 9 το βράδυ είτε στις 2 το πρωί αναλόγως την ώρα που θα πάμε οι ίδιοι μας για ύπνο. Με αυτό τον τρόπο αποσυντονίζουμε πλήρως το βιολογικό ρολόι των πουλιών και γενικά όλες τις βιολογικές τους λειτουργίες με αποτέλεσμα κάποιες φορές να καταλήγουμε λανθασμένα στη χορήγηση φαρμάκων για προβλήματα που δεν μπορούν να θεωρηθούν ασθένειες.

Αντιλαμβάνομαι ότι τα πουλιά συντροφιάς τα έχουμε για να μας κρατούν συντροφιά, αλλά θα πρέπει να σεβόμαστε τουλάχιστον τις βιολογικές τους ανάγκες, προκειμένου να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής για μπορούν να μας κρατούν συντροφιά για πολύ καιρό.

Θερμοκρασία

Στέγαση σε εξωτερικό χώρο

Τα πουλιά έχουν τη ικανότητα να προσαρμόζονται στις περιβαλλοντικές συνθήκες και συγκεκριμένα στην θερμοκρασία του περιβάλλοντος, όταν δεν υπάρχουν απότομες διακυμάνσεις. Τα πουλιά που στεγάζονται σε εξωτερικό χώρο μπορούν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες που ξεκινούν από μερικούς βαθμούς κάτω από το μηδέν μέχρι και 35 και πλέον βαθμούς πάνω από το μηδέν, αρκεί να υπάρξει μέριμνα για ορισμένα βασικά θέματα.

Ρεύματα αέρος: Τα πουλιά θα πρέπει να είναι πλήρως προστατευμένα από τα ρεύματα αέρος. Θα πρέπει στο σημείο που στεγάζονται να μην τα "βρίσκει" καθόλου ο άνεμος. Είναι πολύ σημαντικό για την αποφυγή αναπνευστικών ασθενειών. Δεν είναι τόσο η χαμηλή θερμοκρασία που βλάπτει τα πουλιά αλλά τα ρεύματα αέρος γι' αυτό και θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν.

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες: Σε περιπτώσεις που η θερμοκρασία πέφτει 1 με 2 βαθμούς κάτω από το μηδέν, θα πρέπει να φροντίζουμε ώστε η διατροφή των πουλιών να είναι ενισχυμένη, πλούσια σε λιπαρούς σπόρους. Επίσης θα πρέπει να ελέγχουμε πολύ συχνά το νερό στις ποτίστρες για να μην παγώσει. Σε περιπτώσεις που η θερμοκρασία πέφτει περισσότερο από τους 1 με 2 βαθμούς κάτω από το μηδέν, τότε θα πρέπει να καλύπτουμε τα κλουβιά με κάποιο τρόπο (νάιλον ή μοριοσανίδες) από τις πλαϊνές και την πίσω πλευρά και να τοποθετούμε ειδικές λάμπες εκπομπής θερμότητας οι οποίες εμποδίζουν την πτώση της θερμοκρασίας σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Υψηλές θερμοκρασίες: Τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου, θα πρέπει να φροντίζουμε ώστε τα κλουβιά - πουλιά να μην έρχονται σε άμεση επαφή με τον ήλιο, τουλάχιστον μετά τις δέκα το πρωί. Επίσης, θα πρέπει να δίνουμε στα πουλιά τη δυνατότητα να κάνουν πολύ συχνά μπάνιο ή να τα ψεκάζουμε ελαφρώς με λίγο νερό μερικές φορές την ημέρα.

Στέγαση σε εσωτερικό χώρο

Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι κάπως πιο απλά. Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου δεν θα πρέπει επίσης να παρουσιάζει μεγάλες αυξομειώσεις κάτι που είναι ευκολότερο να επιτευχθεί σε εσωτερικό χώρο.

Το κλουβί/α θα πρέπει να είναι τοποθετημένα μακριά από τις εστίες θερμότητας (καλοριφέρ, σόμπες, κλιματιστικά). Στην περίπτωση των κλιματιστικών θα πρέπει να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση των πουλιών στο θερμό ή κρύο αέρα που εκπέμπουν στο χώρο. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτησή των πουλιών κοντά σε εξαεριστήρες ή μεταξύ δύο ανοιχτών παραθύρων ή πορτών, προκειμένου να μην εκτίθενται σε ρεύματα αέρος.

Χώροι όπως κουζίνες, μπάνια κ.λπ. είναι τα χειρότερα μέρη για να διατηρούμε τα πουλιά μας. Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στους χώρους αυτούς σε συνδυασμό με τις εκπομπές και τις αναθυμιάσεις αερίων από τα μαγειρικά σκεύη, τις οσμές και τους υδρατμούς από την παρασκευή των φαγητών, είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία των πουλιών. Μην ξεχνάτε ότι το Teflon μπορεί να σκοτώσει τα πουλιά σας με τις αναθυμιάσεις που δημιουργούνται από τη θέρμανσή του.

Καθαριότητα - Απολύμανση

Η καθαριότητα του χώρου που ζουν τα πουλιά, είτε των κλουβιών είτε του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου, είναι καθοριστική στην πρόληψη και τη μετάδοση ασθενειών. Πολλές από τις ασθένειες που εμφανίζονται στα πουλιά θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να προληφθούν εάν ο χώρος τους ήταν καθαρός και τηρούνταν σχολαστικά οι κανόνες υγιεινής.

Υπόστρωμα υγιεινής

Ο πάτος του κλουβιού είναι αυτός που υποδέχεται όλες τις ακαθαρσίες συμπεριλαμβανομένων των περιττωμάτων των πουλιών. Στην επιφάνεια του πάτου λοιπόν θα πρέπει να τοποθετούμε κάποιο υλικό το οποίο να είναι απορροφητικό, να συγκρατεί υγρασία και οσμές. Το υλικό αυτό θα πρέπει να αντικαθίσταται συχνά.

Υπάρχουν αρκετές επιλογές στο εμπόριο μερικές από τις οποίες είναι η άμμος υγιεινής για πουλιά, τα τρίματα ξύλου ή το απλό χαρτί. Στην περίπτωση του χαρτιού θα πρέπει να αποφύγετε την εφημερίδα διότι περιέχει ουσίες όπως είναι ο μόλυβδος οι οποίες είναι βλαβερές για τα πουλιά. Η επιλογή του κατάλληλη υλικού είναι αυτή που ικανοποιεί καλύτερα τις ανάγκες σας. Μπορείτε να παρακολουθήσετε μια συζήτηση που αφορά στην επιλογή προϊόντων για την υγιεινή των πουλιών.

Σκεύη τροφής και νερού

Τα σκεύη τροφής και νερού θα πρέπει να πλένονται σχολαστικά και να απολυμαίνονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ειδικά οι ποτίστρες. Το νερό ευνοεί την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και γι' αυτό θα πρέπει να αντικαθίσταται καθημερινά και να καθαρίζονται με προσοχή οι ποτίστρες.

Το θέαμα ποτίστρων οι οποίες έχουν πιάσει πρασινάδα στο εσωτερικό τους είναι απαράδεκτο και αν μη τι άλλο δείχνει ανθρώπους ανεύθυνους που είτε δεν έχουν γνώση των βασικών κανόνων υγιεινής και φροντίδας των πουλιών, είτε αγνοούν παντελώς την έννοια του όρου φροντίδα.

Πατήθρες

Τέλος, οι πατήθρες θα πρέπει να πλένονται και να απολυμαίνονται συχνά διότι τα πουλιά πατούν πάνω σε αυτές και ταυτόχρονα καθαρίζουν το ράμφος και το πρόσωπό τους με κίνδυνο να μολυνθούν.

Οι πατήθρες μπορούν να είναι είτε πλαστικές είτε ξύλινες. Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση ο καθαρισμός και η απολύμανση θα να γίνεται συχνότερα διότι η φύση του υλικού ευνοεί την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών και ακάρεων. Μερικά από τα χαρακτηριστικά των ξύλινων ή πλαστικών πατήθρων τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν στην επιλογή σας.

πηγή:http://petbirds.gr
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 

Φροντίδα των πουλιών και συνθήκες περιβάλλοντος

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή 

 Παρόμοια θέματα

-
» Η Φροντίδα Των Χρυσόψαρων
» Η σωστή φροντίδα του σκύλου
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Passion for Forum :: Πανίδα :: Λοιπά Ζώα-